Daviddi predstavio rezultate donatorske konferencije za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju nakon poplava

“Donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju održana u Briselu 16. jula bila je izuzetan primjer podrške i solidarnosti s obzirom da je okupila delegacije više od 60 zemalja i 23 međunarodne organizacije, kao i predstavnike civilnog društva i privatnog sektora“, rekao je dr Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini na konferenciji za medije održanoj danas u Sarajevu.

“Konferencija je još jednom prikazala veliku solidarnost prema Bosni i Hercegovini i Srbiji i uspjela je sakupiti809.2 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu i 995.2 miliona eura za Srbiju. 41.4 miliona eura obećano je za prekogranične aktivnosti. Ovi iznosi prelaze financijske potrebe za 2014. godinu koje iznose 650 miliona eura za BiH odnosno 830 miliona eura za Srbiju, što predstavlja veliki uspjeh za obje zemlje, ali i za organizatore donatorske konferencije“, naglasio je Daviddi dodajući da će se nakon procesa potvrdjivanja biti objavljeni iznosi.

EU je izdvojila 85 miliona eura iz postojećih i planiranih IPA programa za pomoć za poplavljena područja i oporavak BiH. Od tog iznosa, 42 miliona eura (IPA 2011-2012-2013) je već dostupno BiH, dok će 43 miliona eura iz programa IPA 2014 biti dostupno uskoro. Ova sredstva će biti korištena za obnovu javne infrastrukture, podršku rješavanju stambenog pitanja najugroženijih grupa, podršku malim i srednjim poduzećima, podršku lokalnim NVO u pružanju pomoći oporavku socijalnog razvoja, i smanjenju ugroženosti zemlje u odnosu na prirodne katastrofe i one izazvane ljudskim faktorom.

„Obnavljamo zajedno“ bio je moto donatorske konferencije organizovane u cilju prikupljanja pomoći za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju radi saniranja posljedica nedavnih poplava Konferenciju su suorganizovali Evropska komisija, Francuska i Slovenija.

Ažurirane informacije o donacijama se mogu naći u bazi podataka koju održava Ministarstvo financija i trezora BiH, dostupnoj na stranici www.donormapping.ba.

Europa.ba