Specijalni predstavnik EU u BiH podržava filmski festival Kratkofil Plus

Specijalni predstavnik EU u BiH po drugi put će podržati Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus, koji će se održati od 22. do 24. jula na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Takmičarski dio osmog po redu festivala Kratkofil Plus biće fokusiran na kratkoj formi filmskog izraza, dok će u revijalnom dijelu biti prikazani dugometražni igrani i dokumentarni, društveno-angažovani filmovi.

Ovogodišnji Festival biće otvoren prikazivanjem kratkih filmova snimljenih u sklopu projekta Kratkofil Junior, koji je ove godine proširio program saradnjom sa kancelarijom UNICEF-a u BiH i uključivanjem većeg broja učesnika, kao i djece sa poteškoćama u razvoju u sklopu kampanje “Govorimo o mogućnostima”. Kampanju čiji je cilj ukazati na prava i mogućnosti djece sa teškoćama u razvoju, provode UNICEF i lokalni partneri od 2013. uz podršku USAID-a i Delegacije EU u BiH.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, je rekao:

”Kratkofil razvija snažan profil, šaljući pozitivnu poruku iz Banja Luke i Bosne i Hercegovine ne samo Evropi, već i dalje. Njegujući umjetničku formu kratkog filma i promovisanjem talenta, Kratkofil značajno doprinosi svrstavanju zemlje i regije na raznoliku kulturološku kartu Evrope. Iz tog razloga smo sretni što podržavamo Festival i što smo ponovo njegov dio.”

Direktorica Međunardnog filmskog festivala Kratkofil Plus, Darija Buzaković, je rekla:

„Filmovi prikazani na Festivalu će dodatno proširiti granice umjetničkog izraza, ali će istražiti i teme koje su ključna misija ovog festivala, a to je preispitivanje stvarnosti, te stvaranje boljeg društva i okruženja za sve nas. Specijalni predstavnik EU u BiH nas podržava po drugi put i želim da istaknem da je njihova podrška od višestrukog značaja za Festival.”

Kratkofil Plus 2014 će biti otvoren 22. jula u 21:00 sati na velikoj sceni tvrđave Kastel.

Saznajte više o Festivalu na stranici www.kratkofil.org

Europa.ba