EU nastavlja da podržava jačanje sistema javnih nabavki u BiH

Projekat koji finansira EU “Jačanje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini” zvanično je predstavljen 10. jula u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu. Projekt će trajati 24 mjeseca i pomoći će provedbu novog Zakona o javnim nabavkama, koji je usvojen krajem aprila 2014. godine. Novi zakon predviđa pojednostavljena, transparentna, te jasna pravila i propise. Također uvodi najmodernije alate javnih nabavki u skladu sa direktivama EU i postavlja temelje budućeg sistema e-nabavki.

Severin Strohal, šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini je ukazao na prednosti koje se stiču uključenjem u jedinstveno tržište EU i potencijalne uštede u javnim nabavkama koje te prednosto mogu donijeti. “Uvođenjem tehnika elektronskih nabavki čini proces jednostavnijim i jeftinijim, a koristi koje imaju države članice EU, koje su uvele ovaj sistem prije nekoliko godina, se broje u milionima eura. Delegacija EU, kao partner BiH na ovom putu integracije, će biti spremna da podrži državu u jačanju njenog sistema javnih nabavki i u pružanju tehničke i finansijske pomoći” rekao je Strohal.

Projekt je predstavio voditelj projektnog tima Laszlo Velikovszki i naglasio da će projekt pomoći u pisanju podzakonskih akata, podržati uspostavu održivog sistema obuka te identifikovati osjetljive tačke korupcije u procesima javnih nabavki. “Najveći cilj projekta je da obuči što je više moguće učesnika sistema i da im pruži visoko, praktično znanje koje mogu da koriste u dnevnim praksama i koje može doprinijeti boljem poslovanju sistema” rekao je Velikovszky.

Dva glavna korisnika projekta su Agencija za javne nabavke i Ured/Kancelarija za razmatranje žalbi BiH. Obuke o primjeni postupaka javnih nabavki će proći do 1,500 pojedinaca uključenih u postupke javnih nabavki u javnim institucijama, kao i u privatnom sektoru, medijima, nevladinim organizacijama i sudstvu.

“Naši najveći prioriteti za sljedeće dvije godine su dodatni razvoj i modernizacija žalbenog sistema javnih nabavki, da ga učinimo bržim, transparentnijim i lakšim za upotrebu. Želimo da smanjimo visok broj žalbi. Vjerujemo da će projekat uveliko doprinijeti našim naporima” izjavio je Ostoja Kremenović, predsjedavajući Ureda/Kancelarije za razmatranje žalbi.

Đinita Fočo, direktorica Agencije za javne nabavke je rekla: “Ovo je ključni trenutak za BiH da postigne dugo očekivani cilj – modernizaciju sistema javnih nabavki. Radili smo više od 10 godina na tome da novi Zakon o javnim nabavkama bude usvojen i ja zaista vjerujem da smo s tim napravili ogroman korak i otvorili vrata ka jednostavnijem, lakšim za rukovanje, modernijim pravilima i praksama u polju javnih nabavki. Uz pomoć projekta veliki broj ljudi će biti obučen.”

Marian Lemke, viši savjetnik SIGMA/OECD se osvrnuo na evoluciju zakonodavstva javnih nabavki i čitav sistem od 2004. kada je prvi zakon o javnim nabavkama u BiH bio usvojen.

EU finansira ovaj projekat iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009) u iznosu od 1,371,760 Eura. Cilj projekta je da doprinese poboljšanju pravnog okvira javnih nabavki i njegove učinkovitosti i transparentnosti u Bosni i Hercegovini. Ove aktivnosti će dodatno poboljšati upravljanje javnim finansijama u skladu sa evropskim pravilima i u konačnici dodatno povećati povjerenje javnosti.

Europa.ba