EU i UNDP pomažu poplavljenim zajednicama u Bosni i Hercegovini

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između šest opština u BiH koje su pogođene poplavama i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, otpočela je četvrta faza 2 miliona eura vrijednog projekta kojeg finansira Europska unija “Jačanje lokalne demokratije – LOD IV”.

Memorandume su potpisali 8. jula gradonačelnici i načelnici Bijeljine, Doboja, Domaljevac – Šamca, Maglaja, Šamca i Žepča, u prisustvu predstavnika Ministarstva pravde BiH, Delegacije EU u BiH i UNDP-a u BiH, oba entitetska saveza opština i gradova BiH, i civilnog društva.

Ovim događajem su zvanično otpočele nove aktivnosti koje doprinose sljedećim ciljevima LOD IV projekta, a to su: 1) Uspostava trajnog partnerstva između organizacija civilnog društva (OCD) i lokalnih vlasti podizanjem svijesti o prednostima saradnje; 2) Generiranje jedinstvenih i transparentnih mehanizama za raspodjelu budžetskih sredstava jedinica lokalne samouprave predviđenih za projektne aktivnosti OCD-ova; 3) Izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva za unaprijeđenje pružanja usluga građanima.

“Ovih šest općina i gradova direktno će učestvovati u četvrtoj fazi LOD projekta koji predstavlja jedan od odgovora Evropske unije na štetu uzrokovanu nedavnim poplavama. Danas uspostavljamo okvir za saradnju kako bi se normaliziralo stanje u područjima pogođenim poplavama, te pomoglo razvoju vitalnog i demokratskog društva kroz promociju efikasnog angažmana sa civilnim društvom i jačanju održivog lokalnog razvoja, što je jedan od ciljeva LOD projekta”, rekao je viši programski koordinator UNDP-a, Slobodan Tadić.

Šefica Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH Natalia Dianiskova pozdravila je početak četvrte faze ovog projekta, ali i uspješnu realizaciju prethodne tri faze koje je također finansirala EU, vrijedne ukupno 5 miliona eura. “Pružanjem podrške projektima kao što je ovaj, Evropska unija pokazuje svoju posvećenost jačanju saradnje između civilnog društva i lokalnih vlasti, ali isto tako i poboljšanju situacije u ovim opštinama direktno na terenu”, dodala je Natalia Dianiskova.

Tajnik Ministarstva pravde BiH Željko Bogut naglasio je značaj LOD projekta u povezivanju građana sa lokalnim strukturama vlasti, kao i po pitanju razvitka transparentnijeg modela trošenja javnog novca za organizacije civilnog društva, a posebno istakao zadovoljstvo aktivnim uključivanjem LOD projekta na pružanju pomoći poplavljenim područjima, kako bi se što prije odgovorilo potrebama ugroženih područja.

Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV (LOD IV) je projekat koji sprovodi UNDP, a finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura. Projekat LOD u svojoj četvrtoj fazi nastavlja jačanje lokalnih demokratskih procesa kroz unaprijeđenje saradnje između civilnog sektora i lokalnih vlasti.

Pored navedenih šest potpisnica Memoranduma o razumijevanju, LOD IV projekat će, u periodu, putem javnog poziva odabrati dodatni broj jedinica lokalne samouprave za učešće u projektu.

Europa.ba