Izjava šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena povodom stogodišnjice atentata na nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu

Stogodišnjica atentata na nadvojvodu Franca Ferdinanda, koja se obilježava 28. juna 2014. godine, i koji je bio jedan u lancu događaja koji je doveo do izbijanja Prvog svjetskog rata, predstavlja priliku da razmislimo posebno o katastrofalnim posljedicama politike podjele i intriga. Ona ističe odgovornost svih zajednica i nacija da se iskreno pomire sa svojom poviješću i da odbace pristrana tumačenja kako bi osigurali našu zajedničku evropsku budućnost.

Dijalog, pomirenje, mir, uzajamno razumijevanje i suradnja čine temelje našeg zajedničkog života kao Evropljana.  Naše iskustvo nakon 1945. godine, posebno među državama članicama koje su sada jedna uz drugu u Evropskoj uniji, je da istinsko nastojanje izgradnje povjerenja između nacionalnih zajednica iziskuje svjesno opredjeljenje i kontinuirani naporni rad.  Protok vremena može pomoći, ali moramo se paziti da vrijeme jednostavno ne zamrzne neprijateljstva i traume.  Ova godišnjica nas podsjeća da ne postoji posredni ili automatski put ka pomirenju. To je nešto što se mora aktivno tražiti i za što se treba boriti, ako želimo da Evropa uživa trajni mir i stabilnost.  Ova činjenica se jasno može vidjeti iz našeg zajedničkog povijesnog iskustva i mora nam poslužiti kao vodič za našu evropsku budućnost.

Ova nas godišnjica također podsjeća da je posljednjih godina postignut nedovoljan napredak u čitavom nizu političkih, društvenih i ekonomskih oblasti u Bosni i Hercegovini. Zemlja zaostaje za svojim susjedima jer previše vremena troši na promoviranje međusobno natječućih naracija iz prošlosti i bavljenjem preokupacijama koje su okrenute prema unutra, kao što je osiguravanje funkcionerskih pozicija, postizanje maksimalističkih zahtjeva i davanje većeg značaja simbolima nego boljem životu građana.

Ovo je dan kada sve zajednice u Bosni i Hercegovini trebaju obnoviti nastojanja da se pozabave i razriješe pitanja prošlosti. Slični izazovi su prihvaćeni i prevaziđeni u društvima koja su se suočavala sa problemima jednako velikim kao što su problemi sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina hitno treba ovu posvećenost dijalogu, konsenzusu i svježem političkom razmišljanju i više zdravog razuma u politici, što će pomoći zemlji da maksimalno iskoristi prilike koje se sada nude cijeloj regiji.

Evropska unija će i dalje pomagati Bosni i Hercegovini da iskoristi ove prilike i da krene naprijed. EU ostaje vaš pouzdan partner zato što svi želimo Bosnu i Hercegovinu koja je sposobna preuzeti punu ulogu koja joj s pravom pripada u stabilnoj i prosperitetnoj Evropi.  Međutim, način kako će se razriješiti ovi izazovi zavisi od naroda BiH, i od lidera i predstavnika koje oni izaberu.

Europa.ba