Intervju: Irma Omerović, predsjednica Mladih evropskih federalista BiH – Podizanje svijesti mladih u BiH o važnosti evropskih integracija

Mladi evropski federalisti Evrope (JEF Europe) je politička omladinska organizacija aktivna u više od 35 evropskih država i okuplja oko 30 000 članova na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i evropskom nivou. Organizacija se bavi političkim pitanjima i glavna je lobi grupa mladih u Evropskom parlamentu, a evropska omladina u ovoj organizaciji dijeli viziju ujedinjene i demokratske Evrope. Osnovni cilj Mladih evropskih federalista BiH (JEF BiH) su integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, promovisanje ideje evropskog federalizma, decentralizacija Evropske unije i podsticanje omladinskog aktivizma i edukacije mladih.

Sa predsjednicom Mladih evropskih federalista Bosne i Hercegovine, Irmom Omerović razgovarali smo o aktivnostima organizacije u nasoj zemlji, ko im pruža podrsku u radu, te koji su im daljnji ciljevi i planovi.

Ideja za pokretanje i ponovni rad na aktivnostima nacionalne sekcije JEF BiH pojavila se na tradicionalnom događaju ”Balkan Training Days” (BTD) koji organizuju svake godine nacionalne sekcije sa Balkana. Na BTD-u u Podgorici, koji je održan u septembru 2013. godine, učestvovalo je nekoliko ljudi iz naše zemlje. Shvatajući važnost i perspektivu, te uspješnost u radu ostalih sekcija, naši članovi su rekli “Zašto ne?” izazovu i počeli s radom na preregistraciji i reorganizovanju sekcije. Posebnu motivaciju za nastavak rada JEF BiH su nam pružale uspješno provedene aktivnosti i rad prethodne postave JEF BiH, koja zbog životnih puteva njenih članova nije uspjela da održi kontinuitet na adekvatan način.

Fokus organizacije je podstaći mlađe generacije o važnosti evropskih integracija i evropskih vrijednosti u našoj zemlji. Koliko uspjevate u tome i koliko su mladi u našoj zemlji upoznati sa ovom tematikom?

Naši članovi učešćem na međunarodnim seminarima i konferencijama koje organizuje JEF uspješno uspjevaju da prenesu stvarno i činjenično stanje kad su u pitanju stavovi mladih o Evropi u BiH, i da se u istoj mjeri hvataju u koštac sa politikom Evrope u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i regiju, ali i politiku BiH u odnosu na Evropu i evropske integracije. Također, važnost buđenja svijesti mladih u Bosni i Hercegovini o Evropi i važnosti integracija, kao grupe koja je nosioc društva u budućnosti je evidentna, posebno posljednjih godina otkako BiH ne napreduje ili slabo napreduje u tom kontekstu.

Ko podstiče i potpomaže rad kako bi organizacija nastavila svoj rad i u budućnosti? U kojoj mjeri vam Delegacija Evropske unije u BiH pomaže u realiziranju vaših planova?

Članovi JEF BiH pripadaju studentskoj populaciji, sa velikim žarom i entuzijazmom za rad, promovisanje, te provođenje naših ideja u djelo. Naš prvi kontakt i predstavljanje rada naše sekcije u BiH je bilo u jednoj od najznačajnijih institucija za pitanja kojim se bavi JEF, a to je Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Ostvariti smo odličnu saradnju i tom prilikom Delegacija EU u BiH je odlučila da nas podrži, i trenutno nam predstavlja najvažnijeg pokretača u daljem radu. Također, podršku nam pruža i krovna organizacija JEF Europe, kao i nacionalne sekcije, gdje već radimo na saradnji u aktivnostima za narednu godinu i period koji je pred nama.

Koje su bile dosadašnje aktivnosti organizacije, a koje su buduće?

Članovi JEF BiH su nakon prvobitne ideje o reorganizaciji učestvovali na nekoliko događaja koji su bili ključni za sticanje potrebnih znanja i stvaranju mreže kontakata za nastavak rada JEF BiH, a neki od njih su: Balkan Training Days 2013 u Podgorici; Follow-up meeting u januaru u Prištini; APV MEU 2014 u martu u Tirani; Plairanje BTD 2014 u maju u Beogradu; Model European Union 2014 u maju u Tirani… Naredne aktivnosti JEF BiH su vezane za učešće naših članova na Nordic kampu u Arendalu u julu u Norveškoj, gdje će po prvi put biti predstavljena naša nacionalna sekcija, drugim evropskim sekcijama pored balkanskih, te će se raditi evaluacija na dosadašnje BTD u proteklih 12 godina. Također, naši članovi će učestvovati na BTD-u koji se ove godine održava u Beogradu u oktobru, ali i svim snagama se potruditi da Follow-up meeting ili BTD 2015. bude održan u BiH. Naravno, pored standardnih aktivnosti koje JEF Europe nudi svojim sekcijama, te kooperacije sa sekcijama sa Balkana i Norveškom, JEF BiH ima ozbiljne planove i radi na drugim projektima koje će aplicirati za narednu godinu, a o tome će biti detaljnije informacije kada dođe do implementacije projektnih aktivnosti.

Za više informacija o organizaciji Mladi evropski federalisti molimo posjetite: www.jef.eu

Europa.ba