Forum za prosperitet i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini

Dvodnevni „Forum za prosperitet i zapošljavanje“ održan je u Sarajevu 26. i 27. maja. Cilj foruma bilo je utvrđivanje mjera koje će privući investicije, zauzeti širi pristup ekonomskim prilikama, podstaći otvaranja novih radnih mjesta i ostvariti bolju socijalnu zaštitu.

Forum okuplja zainteresovane strane i građanstvo Bosne i Hercegovine kako bi se identifikovale konkretne politike i mjere za pomoć privredi zemlje ozbiljno pogođene razornim poplavama. Program se sastojao od plenarne sjednice na otvaranju, te pet radionica o mogućim reformama, a rezultat su preporuke za preduzimanje konkretnih poteza.

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, je otvorio Forum i tokom govora istakao:
„Ekonomski oporavak u ovim teškim vremenima je važniji za Bosnu i Hercegovinu nego ikad. Naš ‘Forum za prosperitet i zapošljavanje’ omogućava platformu za sve građane ove zemlje da učine baš to – iniciraju proces socio-ekonomskih reformi koji će voditi ka više investicija, većoj zaposlenosti, većim javnim prihodima te, naravno, boljem životnom standardu svakog građanina i društva u cjelini. Danas, ovdje, imamo predstavnike svih segmenata bh. društva: nauke, političkih partija, nevladinog sektora, ‘think tank-ova’ i drugih. Drago mi je da smo okupili toliko stručnjaka u području ekonomskih reformi i tranzicije.“

Ministar inostranih poslova Njemačke, Frank-Walter Steinmeier, zamjenik premijera Turske, Ali Babacan, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, i predsjedavajući Predsjedništva, Bakir Izetbegović, takođe su govorili na ceremoniji otvaranja.

Gospodin Steinmeier je rekao da forum treba pozvati političare u BiH da imaju hrabrosti učiniti potrebne reforme za jačanje gospodarstva u zemlji.

“Dozvolite mi da vas podsjetim da je prije samo 10 godina Njemačka bila među zemljama sa najvećom stopom nezaposlenosti u Evropi. Danas, Njemačka ekonomija je jaka zahvaljujući reformama”, rekao je gospodin Steinmeier.

Mr. Babacan je naglasio da su suživot, kompromis, konsenzus, saradnja ono što BiH treba kako bi krenula prema naprijed, a to je i ono što će stvoriti političku stabilnost i predvidljivost koja će privući investitore i strane investicije.

“Ono što nama u Bosni i Hercegovini sada potrebno je pomoć naših prijatelja iz čitavog svijeta. Treba da poboljšamo poslovno okruženje i privučemo strane investicije. Takođe, treba da reformišemo tržište rada, iskorijenimo korupciju i učinimo institucije funkcionalnijim. Ovo je jedini način da krenemo naprijed”, rekao je gospodin Bevanda.

Gospodin Izetbegović je rekao da BiH treba detaljno reformirati svaki sektor ekonomije i javne uprave.

“Bez reformi, ne možemo imati ekonomski rast i razvoj koji nam je sada potreban više nego ikada”, rekao je gospodin Izetbegović.

Drugi dan Foruma za prosperitet i zapošljavanje počeo je prezentacijom “Izazovi u tranziciji”, profesorice na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Perugia u Italiji Milice Uvalić. Profesorica Uvalić izložila je u praktičnom i teoretskom smislu koji su to glavni izazovi svake ekonomije koja prolazi kroz reforme, posebno one koje su prošle kroz tranziciju u posljednjih 25 godina.

Generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje, Christian Danielsson, je predsjedavao tokom izlaganja preporuka i prijedloga koje je prethodno sačinilo pet radnih grupa.

„Ekonomske reforme i razvoj su temeljne vrijednosti procesa proširenja EU. To je dugoročni plan. Kratkoročno gledano, budite sigurni da ćemo biti uz vas dok se budu sanirale posljedice razaranja uzrokovanog poplavama”, rekao je gospodin Danielsson.

Nakon završnog obraćanja ministra vanjskih poslova BiH, gospodina Zlatka Lagumdžije, predsjedatelj Foruma, ambasador Peter Sorensen, zaključio je Forum.

Forum je okupio građane i institucije BiH. Na njemu je bilo prisutno oko 400 učesnika, uključujući političare, predstavnike poslovne zajednice, istaknute akademske građane, civilno društvo i predstavnike međunarodne zajednice.

Europa.ba