Stoljeće mira nakon stoljeća ratova

“Stoljeće mira nakon stoljeća ratova” je memorijalni multimedijski događaj autora i reditelja Harisa Pašovića, koja će se održati 28.6.2014. godine na Latinskoj ćupriji u Sarajevu na samom mjestu gdje se prije 100 godina desio Sarajevski atentat.

Ovaj spektakl se održava u znak sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata i drugih ratova u 20. stoljeću sa nadom da će naredno stoljeće biti stoljeće mira.

Ovo je jedna od aktivnosti Fondacije „Sarajevo, srce Europe“ i “Sarajevo 2014” programa obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata kojeg finansira EU s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Tim povodom je danas u Opštini Stari grad održana konferencija za medije na kojoj su govorili Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari grad, dr. Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Haris Pašović, reditelj i autor projekta i Anita Kirpalani, voditeljica projekta u Fondaciji  “Sarajevo, srce Evrope”.

Kroz živu muziku, teatar, ples, video, arhitekturu i vizualne umjetnosti, ovaj muzičko-scenski spektakl će ispričati priču o užasima rata i potrebi za mirom, kreativnošću i saradnjom, kao uslovima za opstanak i prosperitet svijeta.

Preko 280 domaćih i inozemnih izvođača (glumaca, plesača, pjevača, muzičara, autora vizualne umjetnosti  i hora odraslih i djece) te preko 220 domaćih i međunarodnih članova ekipe učestvovat će u ovom događaju.

Živa akcija na sceni prenosit će se i na video ekrane koji će biti postavljeni duž ulice u ovom dijelu grada.

Za više informacija posjetite www.eastwest.ba i www.sarajevosrceeurope.org

Europa.ba