Sorensen: “Vrijeme je za akciju” i zaustavljanje seksualnog nasilja tokom sukoba

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i EUSR u potpunosti podržava Svjetski samit posvećen borbi protiv seksualnog nasilja u sukobima, koji se ove sedmice održava u Londonu. Cilj Samita je postići dogovor o praktičnim koracima ka okončanju kulture nekažnjavanja koja okružuje takve zločine, pružanju veće podrške žrtvama, i prebacivanju srama sa žrtava na počinioce. Tragičan sukob u Bosni i Hercegovini je bio ključan za stvaranje i osmišljavanje ove kampanje.  

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen je izjavio:

“Silovanje i seksualno nasilje se koriste širom svijeta kao oružje u ratu. Oni mogu prouzročiti rane teže od onih nanijetih metkom. I dok ljudi u mirnim vremenim preziru i osuđuju silovanje, i pozivaju na strožije kazne za silovatelje, iznenađuje nivo tolerancije za seksualno nasilje u ratu. To mora prestati.

Javna osuda i politička volja rezultirale su zabranom kasetne municije i hemijskog naoružanja. Moramo dodati seksualno nasilje na tu listu, jer ono također uništava zajednice i živote žena i muškaraca, djevojčica i dječaka. Nažalost, posljedice traju mnogo duže nego sami zločini.

Pozdravljam inicijativu za novi Međunarodni protokol sa standardima za dokumentovanje i istragu seksualnog nasilja u zonama sukoba, koja će biti pokrenuta na Samitu ove sedmice. To će pomoći da se unaprijedi sudsko procesuiranje silovanja u konfliktima i povećaju izgledi za uspješno donošenje osuđujućih presuda.

Postoji mit da je silovanje u ratu neizbježan ili manji zločin. Krajnje je vrijeme da svi razotkrijemo taj mit i učinimo sve što je moguće da okončamo seksualno nasilje u konfliktima.”

Napomena urednicima:

Opće informacije o samitu (engleski jezik): https://www.gov.uk/government/topical-events/sexual-violence-in-conflict

Najnovije informacije o samitu (engleski jezik): https://www.gov.uk/government/news/global-summit-to-end-sexual-violence-in-conflict-latest-updates

Ciljevi samita (engleski jezik): https://www.gov.uk/government/news/global-summit-to-end-sexual-violence-in-conflict-the-aims

Europa.ba