Sorensen i Zapata predstavili Procjenu potreba za sanacijom nakon poplava u BiH

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen i vođa tima/koordinator u ime Evropske unije za Procjenu potreba za sanacijom Ricardo Zapata Marti održali su danas u Sarajevu konferenciju za medije, kako bi predstavili aktivnosti u vezi sa procjenom potreba za sanaciju nakon poplava u Bosni i Hercegovini.

Procjena potreba za sanacijom, čiju izradu predvode vlasti BiH, uz podršku Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Svjetske banke, će procijeniti uticaj poplava na živote ljudi i najvažnije sektore u pogođenim područjima. Ricardo Zapata Marti je dobitnik Nobelove nagrade za mir 2007. godine, zajedno sa ostalim članovima Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC). On je tim lider i koordinator izrade procjene.

Izražavajući žaljenje i solidarnost sa onima koji su pogođeni razarajućim poplavama, ambasador Sorensen je kazao:

“Do sada smo vidjeli spasilačke napore EU bez presedana. U njima je učestvovalo 20 država-članica i preko 3,000 je spašeno zahvaljujući timovima EU. Sada je EU obezbijedila 3 miliona eura za hitne humanitarne potrebe i trenutno razmatramo dalju finansijsku pomoć sa bh. vlastim u ukupnoj vrijednosti od 42 miliona eura. Ona će doći iz IPA fondova za različite projekte oporavka i pomoći u BiH. Očekujemo da će ovaj novac biti dostupan do kraja juna. Nakon procjene potreba vidjećemo šta je još dodatno neophodno. Sve ovo predstavlja punu solidarnost iz EU”.

Gdin. Zapata je detaljno objasnio tehnike i metodologiju Procjenu potreba za sanacijom i rekao da će konačni troškovi i obim štete biti poznati tek nakon što se ovaj proces okonča.

Procjena potreba za sanacijom će biti važan referentni dokument za vlasti BiH i međunarodne organizacije prilikom odlučivanja o fondovima za pomoć.

Za više informacija pogledajte:

Procjena potreba za sanacijom – osnovne činjenice

Članci:

EU izdvojila 65 miliona eura kao pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini nakon poplava

Komesarka Georgieva: Niste sami

EU predana pomaganju poplavljenoj Bosni i Hercegovini

Europa.ba