Ambasador Sorensen posjetio umjetničku galeriju Ars Aevi

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, posjetio je danas galeriju umjetnina Ars Aevi u Sarajevu. Domaćin posjete je bio osnivač i koordinator projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić.

Hadžiomerspahić predstavio tekuće i buduće aktivnosti u sklopu Projekta Ars Aevi, koji uključuju gradnju muzeja Ars Aevi u Sarajevu, projektovanog po dizajnu poznatog arhitekte Renza Piana, kao i postavku reprezentativnih umjetničkih djela u javnim prostorima u Sarajevu.

Ars Aevi je muzej savremene umjetnosti, osnovan tokom rata 90-ih kao “otpor kulture”. U muzeju je izloženo približno 130 djela renomiranih svjetskih umjetnika, uključujući Michelangelo Pistolettoija , Jannis Kounellisa , Josepha Beuysa  i Joseph Kosutha.

EU nastavlja značajno ulagati u kulturu i medije u BiH. Do 2013. godine, BiH je bila uključena u programe Europske unije, kao što su Media 2007 , koji je EU podržala sa 36.000 Eura, kao i “program kultura” sa ukupno podrškom od 127.500 Eura. Od 2014. godine. BiH će učestvovati u “Creative Europe”,  programu EU koji pokriva oba područja. EU će dodjeliti ovom programu za BiH u 2014. godini oko 184.500 eura, a tokom 2015. godine približno 174.250 eura.

Na području očuvanja kulturne baštine u BiH, iz programa IPA 2009 i 2010, EU je uložila 30 milijuna KM: 18 milijuna KM za obnovu Gradske vijećnice u Sarajevu, što je ujedno i dio veće podrške Evropske unije kulturnoj baštini u BiH.

Ova podrška, također, uključuje i obnovu Vijećnice u Novom Gradu, u iznosu od dva miliona KM, koja je završena u maju 2013. godine. EU također financira obnovu kulturne baštine u Stocu u iznosu od tri miliona KM, koja je dovršena u septembru 2013. Godine, te financira obnovu tvrđave Kastel u Banjaluci u iznosu od sedam miliona KM, čiji se završetak očekuje u 2015. godini.

Europa.ba