Stogodišnjica Prvog svjetskog rata: predstavljeni projekti Fondacije ”Sarajevo, srce Evrope”

Fondacija ‘Sarajevo, srce Evrope’ predstavila je 28. marta projekte koji su odabrani za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Sarajevo će biti domaćin velikog broja evropskih kulturnih, sportskih i obrazovnih događaja, kao i multidisciplinarnih radionica na kojima će se analizirati posljedice početka Prvog svjetskog rata. Ovi događaji će istaknuti Sarajevo kao grad budućnosti i mjesto susreta kultura i civilizacija, dijaloga i solidarnosti.

Program traje tokom 2014. i 2015. godine ali će poseban naglasak bit stavljen na događaje koji će se održati u periodu od 21. juna do 05. jula 2014.

Natalia Dianiskova, zadužena za programe kulture u Delegaciji EU u BiH istakla je da je Evropska komisija u julu 2013. godine donijela odluku da dodijeli 2 miliona eura programu “Sarajevo 2014” s ciljem da doprinese obilježavanju 2014. kao godine sjećanja u BiH, prenoseći evropske vrijednosti pomirenja, različitosti i opredijeljenosti zajedničkom suočavanju sa izazovima.

Od tog iznosa 930.000 eura (934,502.97) je direktno dodjeljeno Fondaciji Sarajevo, srce Evrope’. Preostala sredstva će biti dodjeljena pet kulturnih djelatnika čiji su projekti izabrani kao najbolji nakon poziva za podnošenje prijedloga, a to su:

1 . Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB); Projekt “Neka bude tvoja”
2. ‘East West Centar’ Theatre Company Sarajevo; Projekt “Stoljeće mira nakon stoljeća ratova – memorijalni multimedijalni događaj za žrtve Prvog svjetskog rata i drugih ratova u 20. stoljeću”
3 . ‘MESS’ Međunarodni teatarski festival – Projekt “Jedno stoljeće porodice”
4 . Narodna i Univerzitetska Biblioteka Republike Srpske – Projekt “Pomirenje obrazovanjem kroz istoriju”
5. Opština Stari Grad; Projekt „PHOENIX – Kultura za budućnost“

Više informacija o projektnim aktivnostima Fondacije ‘Sarajevo, srce Evrope’ možete pronaći ovdje http://archive.europa.ba/Download.aspx?id=1444&lang=EN I na web stranic www.sarajevosrceeurope.org

Europa.ba