Orijentaciona obuka za koordiniranu procjenu potreba za oporavkom u Bosni i Hercegovini

Koordinirana procjena potreba za oporavkom nakon katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini počela je 29. maja u Sarajevu. Ovo je zajednička aktivnost Ujedinjenih nacija, Svjetske banke i država članica EU, na čelu sa vlastima BiH. Tim koji će koordinirati rad tokom procjene potreba za oporavkom je uspostavila Delegacija Evropske unije u BiH/EUSR.

Ovaj proces je zvanično počeo dvodnevnom orijentacionom obukom za predstavnike institucija BiH (na državnom nivou), Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, kao i međunarodne stručnjake iz EU, organizacija UN i Svjetske banke. Domaćin obuke je Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini/specijalni predstavnik EU u BiH.

Više od 100 službenika, domaćih i međunarodnih stručnjaka koji će učestvovati u procjeni potreba za oporavkom u BiH imalo je priliku da se upozna i usvoji metodologiju procjene potreba za oporavkom. Metodologija obuhvata metodologiju Svjetske banke/EU i UN-a za procjenu uticaja elementarnih nepogoda na pogođena područja. U to će biti uključena i sveobuhvatna procjena uticaja i posljedica nepogoda na sve nivoe, od opštinskog do državnog, uz kombinovanje socijalnih, ekonomskih i finansijskih aspekata.

Europa.ba