EU predana pomaganju poplavljenoj Bosni i Hercegovini

Više od četvrtine od 4 miliona stanovnika pogođeno je najgorim poplavama koje su pogodile zemlju u više od posljednjih 100 godina. Ceste koje povezuju opštine bile su blokirane, a neka područja su bila bez električne energije, dok vodoopskrba i mobilne mreže nisu bile operativne u mnogim područjima. Uništeno je više mostova, a neka od sela bila su odsječena. Hitne evakuacije su završene. Došlo je i do pojave klizišta, pomjeranja mina zaostalih od rata kao i mogućnosti pojave zaraznih bolesti nakon poplava.

Kada se radi o odgovoru EU na krizu do sada 21 zemlja članica – Austrija, Bugarska, Belgija, Belgija, Hrvatska, Češka Republika, Danska, Estonija, Francuska, Mađarska, Italija, Litvanija, Latvija, Nizozemska, Luksemburg, Njemačka, Poljska, Rumunija, Slovenija, Slovačka, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo – pružaju pomoć. Pomoć se sastoji od direktnih finansijskih donacija, kao i razne tehničke opreme (helikopteri, čamci, pumpe, šatori, vreće za pijesak itd.), hrane i vode, te ljudstva koje uključuje više od 130 humanitarnih radnika trenutno raspoređenih na terenu.

Tim civilne zaštite EU je stigao u BiH 18. maja da pruže podršku i pomoć lokalnim vlastima kako bi napravile procjenu štete. Interventni koordinacijski centar Evropske komisije je u stalnom kontaktu sa bh. vlastima i sa državama-učesnicima u Mehanizmu za civilnu zaštitu Evropske unije, koje usklađuju ponude za pomoć sa potrebama na terenu.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen istakao je da će Evropska unija uložiti sve moguće napore i u kratkoročnom i u dugoročnom smislu kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da se oporavi od krize.
„Bosna i Hercegovina neće biti prepuštena sama sebi. Evropska unija će se potpuno i aktivno posvetiti pružanju pomoći BiH kako bi otklonila i kratkoročne i dugoročne posljedice. Odmah smo odgovorili na zahtjeve BiH vlasti, kako su pristizali u Centar za hitne intervencije Evropske komisije. Tim civilne zaštite EU je raspoređen u BiH i radi na izrađivanju inicijalne procjene. Evropska komisija dostavlja satelitske snimke poplavljenih područja nadležnim vlastima i učestvuje u finansiranju dostave pomoći“, naglasio je.

Ambasador Sorensen, uručio je u ime Delegacije EU i specijalnog predstavnika humanitarnu pomoć za građane u poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine na jednom od mjesta za prikupljanje u Sarajevu.

„Zadivljen sam radom ovdašnjih hitnih službi i ogromnim naporom koji ulažu brojni volonteri u ovim teškim okolnostima, a koje sam ovdje sreo”, istaknuo je.

21. i 22. maja, komesar Evropske unije za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i reagovanje na krizne situacije, Kristalina Georgijeva posjetila je BiH kako bi sagledala posljedice razornih poplava u zemlji. „Sada se nalazimo u fazi vanredne situacije kada je najvažnije da se smanji rizik od gubitka života i štete. Nakon toga, krenućemo u humanitarnu pomoć. Onima koji su izgubili dom – 3.000 klizišta teško je oštetilo domove – biće potrebni agregati za električnu energiju, sistemi za prečišćavanje vode kako bi imali čistu vodu, hrana, krov nad glavom, madraci, kreveti, medicinska pomoć. Sada nam je prioritet finansiranje humanitarnih aktivnosti i odgovor na zahtjeve koje nam je vlada uputila,“ izjavila je.

Dodala je kako je potrebno da se najkraćem roku krene u procjenu štete, a nakon toga u obnovu, kako bi zemlja i pogođene zajednice mogle da se vrate na funkcionalan nivo što je prije moguće.

Za više informacija posjetite stranicu komesara Georgieve:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

Za više informacija posjetite stranicu Evropske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu:
http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Europa.ba