EU podrška unaprjeđenju efikasnosti zavoda za zapošljavanje u BiH

Centar civilnih inicijativa (CCI) je započeo kampanju ‘Posao narodu’ čiji je cilj informisanje javnosti o nezaposlenosti u BiH. Kampanja je nastavak prošlogodišnjih aktivnosti urađenih u okviru projekta koji finansira Evropska unija „Unaprjeđenje efikasnosti javnih službi za zapošljavanje: za više prilika za zapošljavanje i radna prava u Bosni i Hercegovini”.

EU finansira ovaj projekat kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) u iznosu od 192,126 eura. Sveukupni cilj projekta je jačanje uloge civilnog društva u promociji ljudskih prava i političkog učešća u reformi socijalnih programa te povećanje odgovornosti izabranih zvaničnika.

Pored aktivnosti na informisanju javnosti, projekat koji provodi CCI radi na:

• Unaprjeđenju pravne regulative koja definiše rad Biroa za zapošljavanje kako bi se manje bavili administrativnim zadacima a više obezbjeđenjem prilika za zapošljavanje nezaposlenih  i omogućavanjem finansijske sigurnosti za osobe koje su ostale bez posla.

• Povećanju odgovornosti i efikasnosti Biroa za zapošljavanje u BiH kroz praćenje provođenja njihovih programa rada, održavanje javnih saslušanja u entitetskim parlamentima oko prijedloga programa rada Biroa, zagovaranje usvajanja preporuka iz izvještaja I uključivanje nevladinih organizacija u reformu socijalne službe.

Više informacija o kampanji je dostupno na internet stranici koju je CCI kreirao s ciljem da informiše građanje o projektnim aktivnostima www.posaonarodu.ba

Europa.ba