Održan plenarni sastanak Strukturiranog dijaloga o pravosuđu i dodatnim pitanjima u oblasti vladavine prava između EU i BiH

Plenarni sastanak Srukturiranog dijaloga o pravosuđu i ostalim pitanjima u oblasti vladavine prava, između EU i BiH održan je 13. i 14. maja u Sarajevu. Sastankom su kopredsjedavali Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH i Jean-Eric Paquet, direktor u Direkciji za proširenje pri Evropskoj komisiji.

O borbi protiv korupcije i politikama antidiskriminacije raspravljano je prvi put u okviru proširenog dijaloga, s posebnim naglaskom na središnju ulogu pravosudnih institucija u borbi protiv korupcije i omogućavanju građanima da odbrane svoja prava. Bitni elementi su sakupljeni na jedno mjesto, zahvaljujući i aktivnom doprinosu organizacija civilnog društva. Ova pitanja su jasni horizontalni prioriteti, koje će Evropska komisija naglašavati i u ostalim relevantnim forumima, uključujući predstojeće napore u vezi sa Sprazumom za rast i post-monitoringom liberalizovanog viznog režima. S ovim u vezi, Evropska komisija je opredijeljena da povremeno procijeni dosljednost napretka i održivost svih reformi poduzetih u kontekstu mjerila Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Delegacija Evropske unije je na sastanku Stukrturiranog dijaloga prezentovala preporuke koje će u širem obimu narednih dana biti formalno uručene vlastima u BiH. Preporuke naglašavaju da reforma pravosudnog sistema na državnom nivou ostaje ključni prioritet. Opsežni koraci preduzeti su u pripremi odgovarajućeg zakonodavstva u kontekstu reforme Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kao i Suda BiH.

U vezi s ovim, Evropska komisija je od Suda BiH zatražila do kraja juna sveobuhvatan analitički pregled primjene proširene nadležnosti za procesuiranje krivičnih dijela. Očekuje se da će informacije o broju presuđenih slučajeva i obrazloženjima primjene nadležnosti dati bitne elemente za završetak dugotrajne reforme, uzimajući u obzir tehničke preporuke Venecijanske komisije.

Upućen je jasan poziv na intenziviranje napora za smanjenje zaostataka u rješavanju predmeta ratnih zločina. Naročito bi najsloženije istrage i predmeti „Kategorije II“ transferirani od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Tužilaštvu Bosne i Hercegovine trebalo da budu procesuirani bez daljnjih odlaganja. Pravda za žrtve svih ratnih zločina ostaje ključ nastojanja za pomirenje širom BiH kao i u regionu Zapadnog Balkana.

Evropska komisija je pozdravila nedavno usvojene mjere usmjerene jačanju profesionalizma u pravosuđu, uključujući novi sistem pisanih ispita za sve kandidate za pravosudne funkcije. Povećanje objektivnosti i transparentnosti u njihovom angažovanju na temelju sposobnosti i kvalifikacija je preduslov za efikasnije i ekektivnije pravosuđe.

Tokom dvodnevnog sastanka učesnici su raspravljali o pitanjima iz domena primjene zakona, uključujući saradnju između tužilaštava i policije.

Europa.ba