Plenarni sastanak Strukturiranog dijaloga o pravosuđu i dodatnim pitanjima u oblasti vladavine prava, između EU i BiH

Plenarni sastanak Strukturiranog dijaloga o pravosuđu i dodatnim pitanjima u oblasti vladavine prava, između EU i BiH počeo je danas u Sarajevu. Sastankom predsjedavaju sekretar Ministarstva sigurnosti BiH, g. Bakir Dautbašić i direktor u Direkciji za proširenje pri Evropskoj komisiji, g. Jean-Eric Paquet. Uvodna sesija bila je posvećena reformi pravosuđa i pitanjima u vezi sa zaostatkom u rješavanju predmeta ratnih zločina. Ovo su i dalje ključna pitanja Strukturiranog dijaloga koja nalažu usvajanje i provedbu institucionalnih reformi i tehničkih mjera. Međutim, nova dodatna pitanja vladavine prava stavljena su na dnevni red ovog foruma i ona uključuju borbu protiv korupcije i politike protiv diskriminacije. Po prvi put se raspravlja o ovim pitanjima u okviru Strukturiranog dijaloga i razgovori će se odvijati u prisustvu organizacija civilnog društva iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Kako su pojasnili predstavnici Evropske komisije, pitanja vladavine prava koja su uključena u dnevni red su značajna horizontalna pitanja. Razgovor u okviru Strukturiranog dijaloga predstavlja početak procesa koji će se odvijati u svim drugim relevantnim forumima, a posebno po pitanjima koja su značajna za iskorjenjivanje korupcije na svim nivoima.

Delegaciju BiH na ovom dvodnevnom sastanku predstavlja više od pedeset predstavnika nadležnih ministarstava, pravosudnih institucija i vlasti, kao i predstavnika sektora za provedbu zakona. Očekuje se da će dvadesetak predstavnika različitih organizacija civilnog društva dati svoj doprinos diskusiji.

Europa.ba