‘EU i ti’ – povezivanje studenata na osnovnim studijama iz BiH sa evropskim mogućnostima

Studenti na osnovnim studijama iz cijele Bosne i Hercegovine imaće priliku da tokom maja i juna više saznaju o evropskim integracijama i prilikama za studente iz EU. “EU i ti”, novi program u organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, počeo je 12. maja sa ciljem otvaranja mogućnosti EU za studente.

U programu će učestvovati 650 studenata sa 13 univerziteta u BiH, a on obuhvata informativne posjete Kancelariji EUSR / Delegaciji EU u BiH i finalno takmičenje u debati za sve univerzitete koji u njemu učestvuju. Program se završava dvodnevnom studijskom posjetom Briselu za četiri studenta sa dva univerziteta koja pobijede u takmičenju u debati i po 1 student sa ostalih 11 univerziteta.

Studenti sa Univerziteta u Bihaću prvi su posjetili Kancelariju EUSR / Delegaciju EU u BiH u Sarajevu 12. maja; 53 studenta i nastavnika imali su dvočasovni razgovor sa zamjenikom šefa Delegacije EU, dr Rencom Davidijem.
 
Dr Davidi je rekao:
 
“U razgovoru smo se dotakli velikog broja tema, od procesa evropskih integracija do mogućnosti školovanja koje nudi program ERASMUS+. Uvijek je zadovoljstvo čuti mišljenje mladih ljudi o njihovoj budućnosti i budućnosti zemlje – oni imaju razvijenu percepciju i direktni su! Radujemo se studentima iz cijele BiH!”

Program “EU i ti” nastaviće se posjetama studenata sa Medicinskog fakulteta u Foči, Akademije umjetnosti Široki Brijeg i Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara. Program realizuje udruženje Vesta iz Tuzle.

Europa.ba