Novi projekat EU podrške za borbu protiv korupcije u BiH

Konferencija kojom je obilježen početak projekta “Jačanje antikorupcijskih kapaciteta i mreža organizacija civilnog društva u toj oblasti” održana je danas u Sarajevu.

Pored predstavljanja planiranih aktivnosti i očekivanih rezultata projekta, na konferenciji je bila riječi i o sadržaju i procesu izrade strateških antikorupcijskih dokumenata  koji se moraju usvojiti do kraja 2014. godine.

Holger Schroeder, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH istako je da će projekat u uskoj saradnji sa organizacijama civilnog društva između ostalog pomoći u izradi nove strategije i akcionog plana za borbu protiv korupcije.

“Projekat je dio širih nastojanja EU u Bosni i Hercegovini u ovoj oblasti koji uključuje podršku agencijama za provedbu zakona, pravosuđu, podršku boljoj odgovornosti i transparentnosti, unapređenje upravljanja javnim finansijama, te podršku organizacijama civilnog društva” istakao je Schroeder u svom uvodnom govoru.

Također je istakao da korupcija i borba protiv korupcije u BiH prije svega zahtijevaju predanost samih političara, te da oni trebaju osigurati podršku institucijama da djeluju u okviru svojih mandata na rješavanju ovih pitanja.

“Potrebne su nam učinkovite agencije za provedbu zakona, kao i sudije i tužioci koji se ne plaše da preuzmu ove komplekse predmete. Također je potreban i angažman civilnog društva, kao i medija koji će zajednički pratiti dešavanja u predmetima koji se tiču korupcije, ali i naglasiti sve uspjehe koji su ostvareni u ovoj oblasti” dodao je Schroeder.
 
Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Sead Lisak istakao je da ¬BiH treba jednu modernu, angažovanu i, prije svega, hrabru strategiju za borbu protiv korupcije. “Uvažavajući sve međunarodne obaveze koje je BiH preuzela potpisivanjem konvencija, uvažavajući i primjenjujući najbolje evropske prakse u sličnim stvarima, ipak ćemo težiti da to bude jedan domaći proizvod.“

Evropska unija ovaj projekt finansira u iznosu od 444.480.00 eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2010).

Cilj projekta, koji će se provoditi u sljedećih 21 mjeseci je da se fokusira na jačanje institucionalnih i administrativnih kapaciteta Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, pružanje podrške institucijama koje su zadužene za borbu i prevenciju korupcije na različitim administrativnim nivoima i koordinaciji među njima, kao i saradnji i koordinaciji između vladinih i nevladinih organizacija koje se bore protiv korupcije.

Projekat će provoditi konzorcij koji predvodi HD Evropskom konsalting grupa i partneri DDB Akademie, Sequa GmbH i Centar za demokratske studije.

Pročitajte govor gdina. Schroedera u cjelosti ovdje

Europa.ba