EU pomaže jačanju kapaciteta Agencija za provedbu zakona u odnosima sa javnošću

Projekat finansiran od strane Evropske unije, koji podupire agencije za provedbu zakona, prezentirao je 28. marta u Sarajevu prijedloge za poboljšanje aktivnosti javnih poslova i zajedničke komunikacije između policije i javnih tužitelja u kaznenim predmetima. Nakon prezentacije uslijedila je obuka za glasnogovornike u agencijama za provedbu zakona i tužiteljstava, koju su vodili domaći stručnjaci.

Gyula Radi, dugoročni stručnjak na projektu, rekao je da je projekat započeo u maju 2012., a da je njegov glavni cilj bio provesti saradnju između tužiteljstva i policije.

“Bosna i Hercegovina je danas u vremenu u kojem je Mađarska bila u 1994., sa dobro obučenim osobljem, ali uz nedostatak koordinacije među ključnim akterima u tijelima provedbe zakona”, naglasio je Radi.

Radi je također naglasio važnost treninga sa profesionalcima u odnosu na proces integracije BiH u EU, sa posebnim naglaskom na transparentnost. “Što se tiče odnosa s javnošću i procesa evropskih integracija BiH želio bih objasniti da za put u EU nije samo važno usvojiti zakone i propise, jednako je važno raditi na profesionalan i transparentan način u svakom aspektu područja provedbe zakona, počevši od odnosa sa medijima “, izjavio je Radi.

Preporuke daju pregled o tome kako planirati medijski rad tokom kriminalističke obrade. Zaključuje se da tužitelji i policija moraju učinkovitije komunicirati, te se konstatira da je planiranje medijskih istupa glavni problem.

Sve u svemu, projekt EU ima deset dijelova, koji pokrivaju cijelo područje borbe protiv kriminala posebno različitih vrsta organiziranog kriminala, izgradnju institucija, povećanje saradnje između različitih učesnika za provedbu zakona.

Europa.ba