Visoka predstavnica Ashton govorila o BiH nakon sjednice EU Savjeta za inostrane poslove

Kriza u Ukrajini dominirala je diskusijom na sjednici Savjeta ministara za inostrane poslove u Luksemburgu 14. Aprila. Na sastanku kojim predsjedava visoka predstavnica i potpredsjednica EU Catherine Ashton između ostalog razgovaralo se i o Bosni i Hercegovini.

„Razgovarali smo o situaciji u Bosni i Hercegovini i o socijalno-ekonomskim i političkim problemima sa kojima se suočavaju. Prva odgovornost za rješavanje je na liderima zemlje i pozivamo ih da ponude konkretne i brze odgovore na opravdanu zabrinutost i želje građana, “ istaknula je Ashton.

Diskutovalo se i budućem djelovanju EU u Bosni i Hercegovina nakon izbora.

„Prije oktobarskih izbora, potrebno je učiniti više, a ne manje. Kratkoročno, važno je da se institucije i lideri u Bosni i Hercegovini fokusiraju na nekoliko prioriteta, posebno socijalno-ekonomskih pitanja sa naglaskom na visoku nezaposlenost mladih. Spremni smo podržati njihove napore kroz brojne inicijative uključujući i “Compact for Growth”. Ovo je pokušaj da zajedno sa međunarodnim partnerima pomognemo institucijama Bosne i Hercegovine u ekonomskoj reformi i kreiranju novih mogućnosti za građane. Nakon izbora, trebat će raditi na mnogo više stvari“ naglasila je visoka predstavnica i potpredsjednica.

Dodala je kako se efikasnost institucija na svim nivoima treba popraviti. „Mi, naravno, ostajemo predani njihovoj evropskoj perspektivi. Ali potrebno je raditi kako bi se opet stvorio pozitivan momenat i nastavit ćemo ih pomagati.“

Od ostalih tema, ministri su ponovili snažnu podršku ukrajinskoj suverenosti, neovisnosti, i teritorijalnoj cjelovitosti pozivajući Rusiju da uradi isto. U situaciji u Siriji, ministri EU, nastavljaju podupirati napore zajedničkog specijalnog predstavnika da pokrene politički proces.

Europa.ba