Povjerenje i sigurnost kroz saradnju: Samo zajedno smo jaki

Glavni izazovi s kojima se suočavaju agencije za provedbu zakona u BiH uključuju efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, unapređenje koordinacije s tužiteljima, jačanje međunarodne policijske saradnje i usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU. Ove četiri oblasti su od maja 2012. bile predmet rada projekta „Podrška EU provedbi zakona“ koji finansira EU, kroz oko 500 konkretnih, ciljanih aktivnosti različitih formata, uz korištenje znanja 240 bh. i međunarodnih stručnjaka kao garancija holističkog, sistematskog i pristupa orjentisanog ka potrebama.

U saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH i Delegacijom EU u BiH, Projekat je danas u Sarajevu organizovao Konferenciju na visokom nivou na kojoj je analiziran dosadašnji učinak u implementaciji projekta. Postignuti su rezultati u različitim oblastima. Između ostalog, objedinjavanjem postojeće ekspertize za operativnu i stratešku analizu u BiH, projekat je pružio podršku u pripremi prve Procjene prijetnje od ozbiljnog i organizovanog kriminala (SOCTA) u skladu s metodologijom Europola, kao i Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala. Oba dokumenta služe kao gradivni element efektivne saradnje između bh. agencija za provedbu zakona i međunarodnih partnera. S ciljem dodatnog poticaja borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, projekat je prezentirao set minimalnih pravnih standarda u oblasti oduzimanja nezakonito stečene imovine i podržao pripremu nacrta Zakona o pranju novca i finansiranju terorističkih aktivnosti u skladu sa zahtjevima MONEYVAL-a. Predstavljeni su i nova Strategija i Akcioni plan Granične policije BIH s ciljem pomoći BiH da potpuno spremna prihvati obaveze susjeda EU.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, Holger Schroeder, je kazao kako je projekat postigao svoje ambiciozno postavljene ciljeve, te da se mnogi aspekti u njegovoj implementaciji mogu smatrati primjerima dobre prakse. Naglasio je da je preostalo još mnogo toga da se uradi: “Radujemo se nastavku rada sa agencijama za provedbu zakona korištenjem pristupa partnerstva i evropskih integracija, koji smo započeli s ovim projektom, a koji ćemo podržati putem dijaloga i konkretnih projekata. Postoji prostor za poboljšanje kada je riječ o saradnji i koordinaciji između relevantnih agencija za provedbu zakona, upotrebi sistema razmjene policijskih i sistematske razmjene obavještajnih podataka. U istom duhu partnerstva, naši budući projekti u oblasti provedbe zakona će se podrobnije baviti zajednički odabranim prioritetima među kojima su pranje novca, oduzimanje nezakonito stečene imovine, korupcija i strateško upravljanje.”

Johanna Mikl-Leitner, ministrica unutrašnjih poslova Austrije je istaknula da je ovaj 24-mjesečni projekat, koji je vodilo 11 dugoročno angažovanih stručnjaka s fokusom na deset tema iz oblasti vladavine prava, bio najveći austrijski sigurnosni projekat, koji je implementiran ruku pod ruku s kolegama iz cijele EU: Mađarske, Slovenije, Brandenburga, ICMPD-a i Transparency Internationala, uz finansijska sredstva EU. „Jačanje sigurnosti partnera na Zapadnom Balkanu, u ovom slučaju BiH, automatski rezultira jačanjem sigurnosti u Austriji i EU. Stojimo zajedno u borbi protiv transnacionalnih izazova, kao što su terorizam, organizovani kriminal, pranje novca, itd. Naš odgovor mora biti brz i efikasan. Samo zajedno smo jaki’’, kazala je Mikl-Leitner.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je rekao da izazovi s kojima se svakodnevno susrećemo u oblasti vladavine prava predstavljaju trajan podsjetnik institucijama i agencijama za provođenje zakona u našoj zemlji da konstantno unapređuju svoje kapacitete i sposobnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da poboljšaju međusobnu saradnju policijskih i pravosudnih institucija i tijela, kako unutar BiH, tako i na međunarodnom nivou. „Projekat je omogućio bh. agencijama za provedbu zakona zahtijevani nivo stručne osposobljenosti potrebne za pristupanje EU, a samim tim i pomoć BiH u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer je evropski put onaj kojim želimo ići, ne samo u Ministarstvu sigurnosti već u cijeloj BiH”, zaključio je ministar Radončić.

Na konferenciji su prisustvovali najviši zvaničnici policijskih i pravosudnih institucija u BiH, kao korisnici, članovi Konzorcija koji implementira projekat, praktičari i stručnjaci iz BiH i regiona.

Projekat „EU podrška provedbi zakona“ je finansirala EU u iznosu od 7 miliona eura, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010). Projekat je započeo  2. maja 2012. i nastaviće se do 30. aprila 2014. Partneri Konzorcija na projektu su Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu saradnika). Partneri, korisnici projekta, su agencije za provedbu zakona BiH na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta BiH.

Pročitajte govor gdina. Holgera Schroedera u cijelosti ovdje

Europa.ba