Nastavak podrške EU jačanja lokalne demokratije u BiH

Projekat koji finansira EU a provodi UNDP “Jačanje lokalne demokratije/demokracije III ( LOD)”, 16. i 17. aprila u Sarajevu organizirali su konferenciju organizacija civilnog društva o pružanju usluga u lokalnim zajednicama u BiH.

Cilj konferencije bila je razmjena iskustava dobre prakse u provedbi projekata na lokalnom nivou i kreiranje planova aktivnosti za buduće djelovanje.

Na konferenciji učestvovalo je preko 50 organizacija civilnog društva (OCD) koje rade na pitanjima socijalne inkluzije, osoba sa invaliditetom i zapošljavanju, što su ujedno bile i glavne teme konferencije.

Jedan od zaključaka konferencije je da u BiH, zemlji sa pola miliona nezaposlenih, veliki problem u segmentnu zapošljavanja je nedostatak strateškog djelovanja. Osnovna preporuka jeste definisanje strateških dokumenata u lokalnim sredinama koje često nisu usklađene sa stvarnim ekonomskim potrebama stanovništva. Neophodna je reorganizacija obrazovanog sistema koji je zastario, kao i uvođenje novih standarda i definisanje oblasti neformalnog obrazovanja koje nije adekvatno riješeno u okvirima legislative.

Problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom su brojni. Ispravna, rana dijagnoza kod djece sa invaliditetom je jedan od ključnih problema u BiH. Socijalna uključenost, odnosno društveni život je jedna od najvećih osnovnih potreba osoba i djece sa invaliditetom, a taj socijalni život je često ograničen na ustanove u kojima ovakve osobe provode rehabilitaciju, kao što su zdravstvene ustanove, dnevni centri i slično. Veliki nedostatak su prilike za trajno zaposlenje osoba sa invaliditetom i ako postoje određene zakonske mogućnosti i olakšice koje se pružaju poslodavcima.

Šefica Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH, Natalia Dianiskova je istakla da je ovo šesta godina kako EU zajedno s UNDP-om, organizacijama civilnog društva i opštinama provodi projekte lokalne demokratije/demokracije.

“EU je finansirala sve tri faze ovog projekta u iznosu od oko 5 miliona eura. Pored toga, EU je također izdvojila 2 miliona eura za sljedeću fazu projekta koja počinje ovog ljeta”, naglasila je.

Zamjenica rezidentog predstavnika UNDP-a u BiH, Zahira Virani izjavila da LOD projekt nastavlja podržavati procese jačanja lokalne demokratije/demokracije kroz poboljšanje saradnje između civilnog društva i lokalnih vlasti.

“Mi pokušavamo osigurati alate za transparentnost i odgovornost za procese za obje strane. Civilno društvo postaje pouzdani partner za lokalne zajednice. Evidentno je da se usluge u lokalnim zajednicama poboljšavaju, jer se sada resursi raspoređuju na temelju stvarnih potreba i prioriteta “, objasnila je.

Projekat naglašava važnosti uloge organizacija civilnog društva u lokalnim zajednicama i teži stvaranju dugotrajnog partnerstva između njih.

Europa.ba