Podrška Evropske unije ključna je za rad Međunarodne komisije za nestale osobe

U Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) dosad je postignuto oko 250 podudaranja DNK za osobe čiji su posmrtni ostaci krajem prošle godine ekshumirani iz masovne grobnice Tomašica u sjeverozapadnoj Bosni. To je tek dio brojnih identifikacija osoba nestalih usljed oružanih sukoba tokom 1990-ih postignutih u ICMP-u tokom 2013. godine.

Sveukupno ICMP je pomogao u procesu identifikacije gotovo 14.500 nestalih osoba u BiH. Ove mjerljive činjenice pokazuju obim tehničke i naučne podrške koju je ICMP pružao Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana tokom prošle godine.

Dodjelom dodatnih sredstava ICMP-u i ove godine EU nastavlja finansiranje njihovog rada u Bosni i Hercegovini do decembra 2015. godine. Nova donacija u iznosu od 2 miliona eura usmjerena je na tehničku pomoć koju ICMP pruža domaćim vlastima u procesu pronalaženja i identifikacije nestalih u sukobima 1990-ih.

Od 2004. godine EU je podržala rad ICMP-a donacijama u iznosu od preko 5 miliona eura.

Zahvaljujući fondovima EU, domaće vlasti Bosne i Hercegovine će i dalje imati pristup ICMP-ovoj stručnoj podršci koja uključujuje sisteme identifikacije zasnovane na analizi DNK, pomoć forenzičkih antropologa i arheologa prilikom ekshumacije složenih masovnih grobnica te izgradnju institucija i pravnu pomoć. Donacija EU će također konkretno omogućiti ICMP-u da nastavi pomagati domaćim vlastima u okviru započetog procesa Radne grupe za rješavanje slučajeva neidentifikovanih posmrtnih ostataka, tj. projekta koji je počeo u maju 2013. godine sa ciljem revizije svih mrtvačnica širom zemlje, uključujući i forenzičku obradu pronađenih ostataka te njihovu identifikaciju putem analize DNK.

Očekuje se da bi ove godine moglo doći do otkrivanja novih grobnica zahvaljujući analizi zračnih snimaka. U tom procesu će ključnu ulogu imati upravo ICMP-ovi forenzički stručnjaci koje finansira EU.

Do danas je u BiH pronađeno i identifikovano više od 70% nestalih osoba, što predstavlja postignuće bez presedana. Još uvijek se traga za oko 9.000 osoba, što znači da se od domaćih i međunarodnih institucija očekuje da nastave raditi na njihovom pronalaženju i identifikaciji.

ICMP već niz godina pomaže vladama u regiji da izgrade kapacitete za uspostavljanje održivog domaćeg procesa koji će omogućiti pronalaženje svih 40.000 nestalih, kao i njihovu identifikaciju zasnovanu na naučnim metodama i vladavini zakona. Pomogli su i u osnivanju Instituta za nestale osobe u BiH, koji traga za nestalim osobama bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost te nacionalno porijeklo.

Značaj rješavanja problema nestalih ogleda se u osiguravanju održivog mira i sigurnosti u široj regiji. Sa druge strane, porodice imaju zakonom garantirano pravo na istinu o sudbini njihovih nestalih i okolnostima njihovog nestanka, kao i pravo na adekvatnu istragu.

Europa.ba