Ambasador Sorensen u posjeti Čitluku i Ljubuškom

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, posjetio je danas Čitluk i Ljubuški. Tokom posjete, ambasador Sorensen se sastao sa načelnikom Čitluka, Ivom Jerkićem i načelnikom Ljubuškog, Nevenkom Barbarićem. Svi nivoi vlasti imaju različite zadatke kada je u pitanju proces evropskih integracija, te je i ova posjeta prilika da se razgovara sa lokalnim vlastima ove dvije opštine o pitanjima u vezi sa Evropskom unijom.

Ambasador Sorensen prisustvovao je ceremoniji potpisivanja projekta “Izgradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda za Međugorje i Bijakoviće” u Čitluku, koji se finansira iz IPA-e, te posjetio gradilište kanalizacionog sistema u Ljubuškom, koji je, takođe, podržan IPA sredstvima.

Govoreći na ceremoniji potpisivanja u Čitluku, ambasador Sorensen je rekao:

“Ovaj projekat nije važan samo za Međugorje, već i za širi region južne BiH i pograničnih područja Dalmacije. Ovo je veoma osjetljivo krško područje i organski zagađena voda se sliva direktno u podzemlje iz Međugorja i Bijakovića. Ovo je veliki problem za životnu sredinu. Meni je izuzetno drago što EU svojom podrškom radi na zaštiti životne sredine na ovom području”.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 975,000 eura, od kojih je oko 252,000 obezbijedila EU kroz IPA-u.

Tokom posjete gradilištu kanalizacionog sistema u Ljubuškom, ambasador Sorensen je kazao:

“U opštini Ljubuški otpadne vode iz domaćinstava koje nisu priključene na kanalizacionu mrežu, sakupljaju se u septičkim jamama. Zbog strukture zemljišta, otpadne vode se slijevaju i zagađuju pitku vodu. Ovaj projekat će riješiti ovu zabrinjavajuću situaciju koja ima negativne posljedice na zdravlje ljudi i okolinu. Projekat će doprinjeti i privrednom razvoju. Kako sam razumio, kanalizaciona mreža će biti proširena i na područje buduće poslovne zone”.

Projekat kanalizacione mreže zajednički finansirajuu EU i Svjetska banka sa oko 2,5 miliona eura, od čega su dva miliona eura izdvojena iz IPA-e.

Europa.ba