Novi sporazum o saradnji između Evropske komisije i Savjeta Evrope o unaprijeđenju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava

Evropska komsiija i Savjet Evrope koji čini 47 država (CoE) potpisali su 1. aprila „Izjavu o namjerama“, čime je postavljen novi okvir saradnje u regionima u procesu proširenja i politike susjedstva EU za period 2014-2020.

Sporazum će omogućiti dvjema organizacijama da zajednički rade na način koji je više usmjeren na strategije i rezultate sa ciljem promovisanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u regionima u procesu proširenja i politici susjedstva na osnovu obavezujućih međunarodnih konvenvcija, tijela za praćenje i programa pomoći Savjeta Evrope.

Izjavu su u Briselu potpisali komesar za proširenje i politiku prema susjedima, Štefan Füle i generalni sekretar Savjeta Evrope, Thorbjorn Jagland.

„Savjet Evrope je veoma važan partner EU i pozdravljam ovaj sporazum. Uvjeren sam da će ovaj novi okvir dati osnov za dublju saradnju između naše dvije organizacije u korist partnerskih zemalja iz regiona u procesu proširenja i susjedstva EU, rekao je komesar File.

„Savjet Evrope i EU su posebne organizacije, ali dijele iste vrijednosti. Sporazum će dalje učvrstiti postojeću saradnju kroz značajnu pomoć projektima u oblasti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u zemljama koje su angažovane na ključnim reformama“, izjavio je generalni sekretar Jagland. U ovom administrativnom sporazumu navode se radne metode za saradnju kroz zajedničke programe u regionu u procesu proširenja EU (Turska i zapadni Balkan), zemljama obuhvaćenim programom istočnog partnerstva EU (Jermenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina), kao i zemlje južnog Mediterana (u početku Maroko i Tunis).

Više informacija možete naći na: Internet prezentacija komesara za proširenje i susjedsku politiku, Štefana Fülea
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/fule/index_en.htm

Internet prezentacija Generalne direkcije za razvoj i saradnju – EuropeAid – Saradnja sa međunarodnim organizacijama:
http://ec.europa.eu/europeaid/who/partners/international-organisations/index_en.htm Izjava o namjerama: www.coe.int

Europa.ba