Ambasador Sorensen i diplomate EU u posjeti Trebinju

Šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, i grupa diplomata EU akreditovanih za Bosnu i Hercegovinu posjetili su danas Trebinje kako bi sa lokalnim vlastima razgovarali o temama vezanim za EU. Evropska unija pomaže Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, ali isto tako pomaže lokalnim zajednicama da poboljšaju živote svojih građana. Zbog toga su bitni projekti finansirani od strane EU implementirani u gradu Trebinju. Trenutno jedan od glavnih projekata je proširenje vodovodne mreže u vrijednosti od 5,6 miliona eura, za koje će EU uložiti 1,2 miliona eura iz fondova Instrumenata za pred-pristupnu pomoć (IPA).

U obraćanju medijima nakon sastanka sa načelnikom Trebinja, Slavkom Vučurevićem i predsjednikom skupštine grada Trebinja, Slobodanom Prtilom, ambasador Sorensen je istakao važnost turizma ove regije koja graniči sa obalom Hrvatske i obalom Crne gore. Ambasador je također istakao prednosti pomoći EU u promoviranju ekonomskog napretka ove regije. ”Svrha naše posjete danas je posebno da čujemo o planovima u vezi sa poslovnim okruženjem i turističkim razvojem”, rekao je ambasador Sorensen.
 
U skladu sa ostalim sektorima u kojima EU aktivno djeluje u Bosni i Hercegovini, ambasador Sorensen i EU diplomate posjetili su i Okružni sud u Trebinju, Regulatornu komisiju za energetiku Republike Srpske i vodospremnik “Krš”. Svi oni su korisnici sredstava pomoći Europske unije.

Tokom posjete, ambasador Sorensen je bio u pratnji ambasadora Španije, Marije Aurore Mejie Errasquin, ambasadora Rumunije, Filipa Teodorescua, ambasadora Hrvatske, Ivana Del Vechia, ambasadora Švedske, Frederika Schillera, ambasadora Austrije, Martina Pammera, šefom belgijskog diplomatskog biroa, Jean-Pierre Biebuycka i zamjenikom šefa misije u ambasadi Francuske, Francoisa Legue.

Saynajte više o Trebinju na zvaničnoj web stranici grada

Europa.ba