Danielsson: EU pruža značajnu podršku BiH

Provedba fondova EU u BiH bila je glavna tema posjete generalnog direktora Generalne direkcije za proširenje pri Evropskoj komisiji, Christiana Danielssona, 13. aprila.

U susretima s predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom, premijerom FBiH Nerminom Nikšićem, premijerkom RS Željkom Cvijanović i ostalim učesnicima uključujući i i predstavnike civilno društva, generalni direktor razgovarao je o provedbi IPA-e, preprekama ekonomskom razvoju, te kako ubrzati isplate EU sredstava lokalnim korisnicima.

“Naročito smo obratili pažnju na osam projekata u ukupnom iznosu od 45 miliona eura u području prometa i zaštite okoliša, podrške civilnom društvu i drugim pitanjima. Mislim da je sastanak bio vrlo koristan. Dogovorili smo se o različitim koracima, kako bi krenuli naprijed, te da ćemo se ponovno sastati početkom aprila kako bi sagledali napredak”, izjavio je tom prilikom.

Također je naglasio da BiH, iako trenutno zaostaje za ostalim zemljama u regiji procesu EU integracije, još uvijek može uhvatiti korak s ostalim pretendentima ukoliko postoji politička volja za to.

Podrška koju Evropska komisija i EU daje BiH je značajna. Tokom perioda od 2007. godine do danas, 600 miliona eura smo dodijelili BiH. Projekti vrijedni 210 miliona eura se provode u BiH i dodatni projekti vrijedni 150 miliona eura tek trebaju biti ugovoreni”, dodao je.

Aktivnosti u borbi protiv korupcije također su bile na dnevnom redu. “Održali smo sastanak kojim je otpočeo proces tokom kojeg ćemo posebno sagledati kako se dalje baviti borbom protiv korupcije. To je dodatak struktuisanom dijalogu kojeg već imamo sa BiH, i to u sektorom pravde, a čiji je cilj utvrditi konkretne mjere koje se trebaju poduzeti u borbi protiv korupcije. To je važno u cjelini, ali je također vrlo važno kada je riječ o ekonomiji”, naglasio je Danielsson.

Transkript konferencije za medije g. Danielssona možete pronaći ovdje:
http://archive.europa.ba/News.aspx?newsid=6171&lang=EN

Europa.ba