Visoka predstavnica Ashton potvrđuje predanost putu BiH u EU

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton, posjetila je Bosnu i Hercegovinu 12. marta.
Cilj posjete bio je susret sa predstavnicima institucija i nevladinih udruženja kako bi razgovarali o aktuelnoj situaciji u zemlji.

Obraćajući se novinarima nakon sastanaka, visoka predstavnica i potpredsjednica evropske komisije je naglasila da su poruku demonstranata u Bosni i Hercegovini (BiH) čuli jasno i glasno u zemljama Evropske unije (EU). “Ljudi su bili vrlo jasni u izražavanju svojih problema. Žele mogućnosti zapošljavanja i rast ekonomije, žele socijalnu zaštitu koja radi, vladavinu prava i učinkovit pravosudni sistem”, izjavila je tim povodom.

Naglasila je da ključ za postizanje spomenutih ciljeva leži u rukama političkih lidera u BiH koji moraju izaći van etničkih i stranačkih podjela, te početi raditi na ispunjavanju javnih potreba. “Čvrsto vjerujem da se čelnici trebaju fokusirati i na ekonomske reforme, sistema socijalne pomoći i promicanja trgovine, jačanja vladavine prava i zaštite ljudskih prava”, izjavila je Ashton.

Visoka predstavnica i potpredsjednica evropske komisije Ashton naglasila je da se uslovi koje je EU postavila za BiH da napreduje prema članstvu u EU neće promijeniti: “Ne radi se o snižavanju ljestvice, riječ je o pomoći da se ona savlada”. Primijetila je kako će na predstojećim sastancima ministara vanjskih poslova EU, svi biti u potrazi za načinom kako se najbolje može pomoći BiH.

Visoka predstavnica Ashton također je posjetila sarajevsku Gradsku vijećnicu kako bi saznala više o posljednjoj fazi rekonstrukcije koju finansira EU.

Cijelo obraćanje medijima visoke predstavnice Ashton možete pronaći na:
http://archive.europa.ba/News.aspx?newsid=6162&lang=EN

Europa.ba