Ambasador Sorensen domaćin prijema za Udruženje “BH Novinari”

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, održao je jučer u Zgradi EU u Sarajevu prijem u čast Udruženja “BH Novinari”. Prijemu su prisustvovali članovi Udruženja, ambasadori država članica EU, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, kao i direktori, urednici i novinari medijskih kuća u BiH.

Govoreći na prijemu, ambasador Sorensen je rekao:

“Ako želimo da proširenje EU funkcioniše, onda moramo imati slobodne i pluralističke medije koji mogu raditi sa kritičnim i istraživačkim pitanjima kako bi zemlju iz trenutne pozicije odveli u EU. Svjesni smo da takve stvari često nisu lake i besplatne, ali možete biti sigurni da će EU u BiH ispuniti svoj dio, kako bi se omogućilo da se to i dogodi”.

Zahvalivši se ambasadoru Sorensenu kao domaćinu prijema, generalni sekretar Udruženja “BH novinari” Borka Rudić je izjavila:

“Mediji trebaju podršku kako bi mogli odgovoriti na sve izazove koji su pred njima, te kako bi otklonili pritisak prisutan u zemlji, u oba entiteta. Samo na taj način, sloboda govora i sloboda medija može biti ispravno uspostavljena”.

Ambasador Sorensen je iskoristio priliku kako bi promovirao nove Smjernice za  podršku EU slobodi i integritetu medija u zemljama proširenja 2014-2020, koje je pripremila Evropska komisija.

Za preuzimanje Smjernica, kliknite ovdje

Europa.ba