Ambasador Sorensen zasadio 127. lipu u Aleji Ambasadora

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, zajedno sa načelnikom opštine Stari Grad (Sarajevo), Ibrahimom Hadžibajrićem zasadio je danas drvo lipe u Aleji Ambasadora, popularnom šetalištu “Dariva”. Ovo je 127. drvo lipe koje je zasađeno u Aleji Ambasadora od strane međunrodnog predstavnika u BiH.
 
Ambasadora Sorensenu je načelnik Ibrahim Hadžibajrić uručio vlasničku plaketu za stablo, a ambasador je, također, posjetio Muzej Ambasadora gdje je postavio pločicu sa avojim imenom na spisak ambasadora koji su zasadili drvo lipe u Aleji.

Tokom govora koji je održao na ovoj svečanosti, ambasador Sorensen je rekao:

”Jako sam počašćen time što sam postao član Aleje ambasadora i zahvaljujem se načelniku Hadžibajriću na njegovoj ljubaznoj pozivnici. Ova tradicija demonstrira da BiH ima prijatelje koji joj žele dobro i posebno prijatelje unutar EU. To je također lijep simboličan način na koji je Sarajevo pozdravilo brojne međunarodne osobe kao stanovnike i goste.”

Aleja Ambasadora je projekat koji je 2002. godine uspostavila opština Stari Grad, s ciljem unaprjeđenja  prijateljstva između BiH i zemalja i međunarodnih organizacija čiji su ambasadori služili u BiH. Projekt Aleje također se bavi promocijom ekološke svijesti i potrebom da se zaštiti jedinstveni prirodni okoliš šetališta Dariva, koje jesamo nekoliko stotina metara udaljeno od sarajevskog Starog grada.
 
Nakon svečanosti, gradonačelnik je ugostio ambasadora Sorensena u novootvorenom info i press centru opštine Stari grad. Ambasador  je čestitao gradonačelniku na ovoj inicijativi koja pruža sadržaje za posjetitelje u gradu i zaželio cjelokupnom osoblju sreću u radu.

Europa.ba