EU reportaže: BiH hitno treba program integracija u EU

Tokom procesa pristupanja EU, Bosna i Hercegovina (BiH) mora da usvoji, primijeni i sprovodi cjelokupan “paket” EU zakona, koji sadrži oko od 120.000 zakonskih akata i pod-akata. Ove zakone ne samo da treba preuzeti, nego i propisno primijeniti u cijeloj zemlji radi obezbjeđivanja pravne sigurnosti.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sadrži direktnu obavezu BiH da sačini program približavanja zakonskih propisa BiH sa evropskim propisima, u članu 70 – koji je poznat kao nacionalni program integracija.

Reportaža sa portala Oslobodjenje.ba istražuje pitanje zašto BiH, kao jedina država koja pretenduje na članstvo u EU, nema relevantnu strategiju kojim bi potvrdila takvo opredjeljenje i usmjerila reformski proces. Pored toga, nisu definisani prioriteti reformi u vezi sa pristupanjem EU, te se problemi rješavaju na ad hoc osnovi, a BiH kontinuirano zaostaje za svojim susjedima kada su u pitanju evropske integracije.  

Link na reportažu: http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih-eu/priblizavanje-bosanskohercegovackih-zakonskih-propisa-evropskim-politika-napravi-problem-u-svakoj-oblasti

Europa.ba