Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi posjetio Tešanj i Doboj

 
Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, dr. Renzo Daviddi, zajedno sa ambasadorom Republike Hrvatske Ivanom Del Vechijem, amabasadorom Rumunije, Filip Teodorescom, i amabasadorom Švedske, Fredrik Schillerom posjetili su Tešanj i Doboj 19. marta 2014. godine.
 
Posjete Tešnju i Doboju dio su serije posjeta različitim općinskim zajednicama diljem BiH, kako bi se diplomati EU upoznali sa društvenom, ekonomskom i političkom situacijom u lokalnim zajednicama, i kako bi razgovarali sa lokalnim vlastima, poslovnom zajednicom i predstavnicima civilnog društva o različitim zadacima koju se trebaju ispuniti u procesu integracija.

Tim povodom, Dr. Daviddi je rekao: “EU tim, ovdje u BiH, kao i uvijek, postavlja prioritetnim posjete lokalnim zajednicama diljem Bosne i Hercegovine sa ciljem da se, što je više moguće, razgovara o evropskim integracijama. Bez obzira na to kakva su politička pitanja na dnevnom redu, nastavlja se rad na pitanjima koja se odnose na evropske integracije BiH “. Dr. Daviddi je istakao da se upoznao sa brojnim pozitivnim i dinamičnim primjerima dobrog rada u lokalnim zajednicama, naročito kada se ovakvi primjeri usporede sa višim nivoima vlasti u BiH .
 
Tokom boravka u Tešnju , Dr. Daviddi je razgovarao sa općinskim načelnikom Suadom Huskićem i sa Šefom odjela za finansije, komunalne i inspekcije poslove Hamzalijom Hojkurićem.
 
Izaslanstvo je također posjetillo i mješovitu srednju školu u Tešnju, koja je učestvovala u provedbi IPA projekta “STARS – Jačanje resursa za obrazovanje odraslih u tehničkim i strukovnim školama u BiH”. Posjet je završio susretom sa lokalnom poslovnom zajednicom, gdje je bilo riječi o provedbi lokalne strategije za društveno-ekonomski razvoj.

Nakon posjete Tešnju, delegacija je posjetila općinu Doboj, gdje su se susreli sa načelnikom općine, Obrenom Petrovićem, i predsjednikom općinskog vijeća, Esminom Mahmutovićem. Tokom sastanka, načelnik je govorio o provedbi lokalne razvojne strategije 2011-2020 . Nakon sastanka , izaslanstvo sastalo se s predsjednikom okružnog suda u Doboju, Duškom Ninkovićem.
 
Sa posjetom ateljeu etno namještaja i zanatlijom, Sretenom Aleksićem, završena je posjeta Doboju.

Za više informacija o općini Tešanj posjetite službene web stranicu općine, i službenu stranicu općine Doboj.

Europa.ba