EU razočarana nedostatkom napretka u provedbi presude Sejdić i Finci

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle posjetio je Sarajevo 17. februara nastavljajući napore da pomogne BiH političkim liderima pronaći dogovor potreban kako bi BiH krenula naprijed na svom putu EU integracija. Nažalost, nakon višesatnih razgovora, sastanak s liderima nije iznjedrio dogovor o provedbi presude u slučaju ‘Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine’.

Na konferenciji za medije komesar Füle je izjavio:

„Nažalost, političari ove zemlje nisu uspjeli napraviti neophodne kompromise kako bi pokrenuli BiH na putu k EU integraciji. Razočaran sam; EU je razočarana. Naša ponuda BiH da postane članica EU je iskrena. EU integracije su najbolja opcija za BiH, ekonomski, društveno i politički.“

„Provedba presude Sejdić i Finci nije udaljeni ili virtualni problem. To je međunarodna dužnost BiH koja je sada, u skladu s voljom zemalja članica, ključ napretka BiH na putu k EU. Ona ima stvarne koristi. To podrazumjeva potpuno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To znači mogućnost da Bosna i Hercegovina može podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU,“ zaključio je Füle. Komesar Füle je najavio da će se Evropska komisija ipak usredotočiti na glavne zadatke iz Strategije proširenja 2013-14, koja predlaže novi pristup kako bi se svim zemljama proširenja, uključujući i BiH, pomoglo u bavljenju gospodarskim temeljima prvo i ispunjavanju ekonomskog kriterija. Novi pristup podrazumijeva promjenu u dijalogu i poboljšano izvještavanje kako bi se dale jasnije smjernice o reformama koje su potrebne kako bi podržao dugoročni rast i konkurentnost.

Pored sastanka sa liderima političkih stranaka, dan kasnije komesar Fül se sastao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom, entitetskim premijerima Nerminom Nikšićem i Željkom Cvijanović, kao i sa predstavnicima civilnog društva, uključujući i građane uključene u rad ‘plenuma’ u Tuzli i Sarajevu.

Cilj sastanka s civilnim društvom bio je čuti različite poglede iz BiH društva u svijetlu nedavnih prosvjeda i neuspjeha BiH političkih lidera u provođenju presude Sejdić i Finci. Predstavnici civilnog društva izrazili su mišljenje da su prosvjedi pokazali kako su društveno-ekonomska pitanja i korupcija glavni problemi koje treba riješiti i prepoznali su političke lidere kao glavnu prepreku u provođenju reformi.

Tekst konferencije za medije komesara Fülea dostupan je ovdje:
http://archive.europa.ba/News.aspx?newsid=6115&lang=BS

Pozadina novog pristupa Europske komisije o ekonomskom upravljanju u zemljama proširenja dostupna je ovdje:
 http://archive.europa.ba/News.aspx?newsid=6123&lang=BS

Europa.ba