EU projekt o standardima obrazovanja: Evropski stručnjaci predstavili preporuke

Predstavljanje preporuka vezanih uz poštivanje osiguranja kvalitete u obrazovanju sa standardima i smjernicama EU-a održano je 26. februara. Ovo je prva komponenta projekta “Jačanje institucionalnih kapaciteta za osiguranje kvalitete”, koji predstavlja twinning partnerstvo BiH  i Austrije a finansirano od EU kroz IPA 2011 s cjelokupnim budžetom od 1 milion eura.

Cilj projekta je povećati mobilnost i zapošljavanje radne snage putem poboljšanja kvalitete visokoškolskih ustanova u skladu s Bolonjskim procesom.

Istaknuti stručnjaci predstavili su svoje preporuke za daljnji razvoj vanjskog osiguranja kvalitete:

Achim Hopbach, Izvršni direktor austrijske Agencije za osiguranje kvalitete i akreditaciju i bivši predsjednik Europske udruge za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA), Peter Findlay, Pomoćnik direktora Agencije za osiguranje kvalitete visokog obrazovanja u Ujedinjenom kraljevstvu i ENQA međunarodni recenzent, Adi Kovačević, AQ Austria consultant za jugoistočnu Evropu, Bastian Baumann, Nezavisni consultant u visokom obrazovanju i ENQA međunarodni recenzent, i Alexander Kohler  iz austrijskog ministarstva znanosti i istraživanja koji je također i lider EU twinning projekta.

Gospodin Hopbach je rekao:”Okvirni zakon o visokom obrazovanju je u skladu sa standardima i smjernicama u području osiguranja kvalitete na evropskom prostoru visokog obrazovanja. Sistem osiguranja kvalitete je također u skladu s EU principima. Vjerujemo da ove nedostatke treba hitno riješiti jer su problem za provedbu akreditacija univerziteta i studijskih programa. Neke od diploma izdanih od strane ne-akreditiranih visokih učilišta mogu predstavljati problem”.

Gospodin Koler je naglasio kako BiH pred sobom ima još dug do uvođenja  EU standarda i smjernica u praksu. Obećao je dalju potporu BiH, ističući kako odgovornost za provedbu reformi ovisi o volji vlasti u BiH.

Gospodin Nanić je naveo da će ciljevi Bolonjske deklaracije biti prioritet u visokom obrazovanju.

Projekt je počeo u septembru 2013. i trajat će dvije godine. Glavni projektni partner je HEA (Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete) među ostalim partnerima su Ministarstvo civilnih poslova BiH, nadležna entitetska ministarstva, Odjel za obrazovanje Vlade Brčko distrikta, Agencija Republike Srpske za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH. Projekt provodi Austrijska agencija za osiguranje kvalitete i akreditaciju.

Europa.ba