Ambasadora Sorensena u posjeti EDUS programu podrške djeci sa poteškoćama u razvoju

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasodor Peter Sorensen, u pratnji  Zahire Virani, zamjenice rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH  i Anne-Claire Dufay, zamjenice predstavnice UNICEF-a u BiH, posjetio je danas program Udruženja EDUS –  „Edukacija za sve“ u prostorijama J.U. Mjedenica. Posjeta je organizovana povodom nastupajućeg Svjetskog dana autizma (2. aprila).

EDUS-ov napredni program za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa poteškoćama u razvoju traje već četvrtu školsku godinu, i dosad ga je najvećim dijelom finansirala Evropska unija, iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Izvršna direktorica EDUS-a dr. Nirvana Pištoljević je ovom prilikom predstavila šta je zahvaljujući sredstvima EU postignuto u njihovim radom, te kakvi su planovi za dalji napredak.

Dr. Nirvana Pištoljević, naučnica sa Univerziteta Columbia u New Yorku, detaljno je upoznala ambasadora Sorensena sa naučnom metodologijom primjenjene analize ponašanja koju po svom dolasku iz SAD-a u 2010. uvela u nekoliko odjeljenja J.U. Mjedenica, a od 2012. i u EDUS-ov Centar za ranu intervenciju. Osim toga, kako se kroz navedenu metodologiju radi s djecom, te na koji način se pri tom obučavaju stručnjaci i roditelji, na individualnim primjerima je pokazano šta su djeca naučila i koliko su napredovala od uključivanja u program.

“Sva djeca imaju pravo na obrazovanje. Mi ne želimo da se fokusiramo na poteškoće koje imaju već na njihove mogućnosti. Ono što smo danas imali priliku da vidimo je ‘Centar izvrsnosti’ u BiH koje bi mnoge druge zemlje voljele da imaju. Rana intervencija može napraviti razliku, a mi smo veoma sretni što u EDUS-u imaju takve eksperte. EU sa svojim partnerima, UNDP-em, UNICEF-om i USAID-om podržava ove napore da se stvori društvo koje pomaže ugroženim grupama. Ovo je istinski dobar primjer pomoć EU.” izjavio je nakon posjete ambasador Sorensen.

Dosad je servise EDUS-ovog programa koristilo 250 djece, a svakodnevni multidisciplinarni tretman u trajanju od 15-23h sedmično, dobivalo je preko 170 djece.  Obučavani su i roditelji djece, a kroz direktan rad i stručnjaci – edukatori-rehabilitatori, logopedi, pedagozi, psiholozi, fizioterapeuti i socijalni radnici. Krajnji cilj je da se, koristeći se principima rane intervencije i napredne naučne prakse, što više djece osposobi za uključivanje u redovnu nastavu i bez pomoći asistenata, a svi dobiju mogućnost da ostvare svoj puni potencijal. U nastojanju da omogući pristup kvalitetnom obrazovanju i podršci što većem broju djece s poteškoćama u razvoju, EDUS kontinuirano obučava stručnjake iz cijele BiH. EDUS se zalaže da napredna praksa koju sprovodi postane dostupna, kroz obrazovni i zdravstveni sistem, svoj djeci na teritoriji BiH.

Evropska unija je podržala rad EDUS-a u iznosu do 200, 000 eura kroz projekte koje provodi UNDP „Jačanje lokalne demokratije/ demokracije LOD II i III“ i UNICEF “Jačanje sistema socijalne  zaštite i inkluzije djece u BiH“.

Europa.ba