EU finansira jačanje kapaciteta parlamenata u BiH

Početak projekta “Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU”, koji sa 3,5 miliona eura finansira EU putem IPA 2012, obilježen je 11. marta 2014. u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu.

U naredne dvije godine, projekat koji predstavlja twinning partnerstvo između BiH, Mađarske i Francuske, intenzivno će raditi na podizanju nivoa institucionalnog kapaciteta Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH i Skupštine Brčko Distrikta BiH, a sve u kontekstu evropskih integracija BiH.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Ambasador Peter Sorensen izjavio je u svom uvodnom obraćanju:

“Vjerujem da će ovaj projekat povezati parlamenate u BiH s kolegama iz zemalja članica EU i da će sklopiti partnerstva koje mogu trajati duže od projekta pa i kroz proces pristupanja zemlje. Također vjerujem da ovaj projekat naglašava važnost institucionalne koordinacije u svjetlu aspiracija BiH za integraciju u EU. Parlamentarci moraju imati proaktivnu i vrlo važnu ulogu u usvajanju svih propisa EU. Lično sam uvjeren da će parlamentarci u BiH dobro iskoristiti stručnost koja će im se staviti na raspolaganje putem ovog projekta”.
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić, su izrazili zahvalnost EU i konzorcijumu parlamenata Mađarske i Francuske na podršci pruženoj kroz ovaj projekat i istakli konsenzus i privrženost svih vodećih političara, kao i građana procesu evropskih integracija BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Mađarske László Kövér u svom obraćanju je izrazio uvjerenje da će uspješnom realizacijom ovog projekta i primjenom preporuka evropskih eksperata biti izgrađen jedinstveni bh. interparlamentarni model, koji će doprinijeti efikasnosti parlamenata u donošenju odluka, u procesu kontrole vlada i uključivanju civilnog društva u proces evropskih integracija.

Predsjednik Grupe prijateljstva u Narodnoj skupštini Francuske, Marcel Rogemont naglasio je francuska iskustva u slučnim projektima “U više od 80 parlamenata širom svijeta, Francuska pruža tehničku podršku. Stoga ćemo poslati najbolje stručnjake u BiH”.
Prisutnima na ceremoniji obratili su se i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović, vršilac dužnosti predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Tomo Vidović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić, koji su potvrdili da će ove zakonodavne institucije aktivno učestvovati u realizaciji ovog projekta, kao i u procesu evropskih integracija BiH.

Projekat će provoditi Narodna skupština Mađarske i Narodna skupština Francuske u saradnji sa više od 100 eksperata iz ukupno 12 zemalja članica EU. Pored parlamentata iz Mađaraske i Francuske, projekat službeno podržavaju i osam EU država članica parlamenata koji će aktivno biti uključeni u realizaciju projekta.

Projekat je podijeljen na sedam komponenti, u okviru kojih je predviđeno približno 150 konkretnih aktivnosti:

  • Jačanje kapaciteta za strateško vodstvo u procesu evropskih integracija; 
  • Jačanje mehanizama i kapaciteta za usklađivanje zakonodavstva;
  • Jačanje mehanizama nadzorne funkcije parlamenta i unapređenje saradnje sa vladom u EU pristupnom procesu; 
  • Povećanje učešća civilnog društva i vidljivost uloge parlamenata u procesu pristupanja;
  • Uspostavljanje saradnje i koordinacije između Parlamentarne skupštine BiH, entitetskih parlamenata i Skupštine Brčko Distrikta;
  • Jačanje kapaciteta parlamentarinih zastupnika i uposlenika;
  • Poboljšanje upravljanja unutrašnjih resursima;
Europa.ba