Visoka predstavnica Catherine Ashton: Mi smo odlučni da stanemo uz građane ove zemlje

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton posjetila je Bosnu i Hercegovinu u srijedu, 12. marta. Njen program je počeo serijom sastanaka sa predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine. Visoka predstavnica Ashton se sastala sa članovima Predsjedništva BiH – Bakirom Izetbegovićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem – i predsjedavajućim savjeta ministara Vjekoslavom Bevandom. Ona je potom održala sastanak i sa ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Da bi naglasila značaj investicija Evropske unije u Bosni i Hercegovini kroz Instrumente pretpristupne pomoći (IPA), visoka predstavnica je posjetila sarajevsku Vijećnicu u kojoj su u toku finalni radovi. EU je investirala preko sedam miliona eura samo u Vijećnicu, a preko 13 miliona eura u posljednjih šest godina u obnovu kulturnog naslijeđa u cijeloj Bosni i Hercegovini. Visoka predstavnica je imala priliku da sazna detalje o procesu rekonstrukcije od radnika i predstavnika izvođača radova, Safege.

Nakon ručka na Baščaršija, visoka predstavnica se u Zgradi EU sastala sa predstavnicima civilnog društva. Jednoiposatna diskusija je bila fokusirana na uzroke nedavnih protesta u Bosni i Hercegovini i na korake koje civilni sektor preporučuje kako bi Bosna i Hercegovina napredovala na putu evropskih integracija. Ovom sastanku su prisustvovali učesnici plenuma, predstavnici organizacija koje se bore za ljudska prava, pitanja životne sredine, think-tenk-ova i medija. Organizacije koje su bile pozvane su Vive žene – Tuzla, Inicijativa mladih za ljudska prava – Sarajevo,  LIR – Lokalna Inicijativa Razvoja (Local Development Initiative) – Banja Luka, udruženje LINK i Think Tank Populari – Sarajevo.

Na kraju posjete, u svom obraćanju predstavnicima medija (izjavu možete pročitati ovdje), visoka predstavnica i potpredsjednica Evropske komisije Ashton je istakla da je osnovna odgovornost za evropske integracije na liderima ove zemlje. No, takođe je naglasila da je EU spremna da sagleda više načina kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u postizanju tog cilja. “Ovdje nije riječ o tome da se spusti ljestvica, nego da vam se pomogne da je preskočite”, izjavila je Ashton. Visoka predstavnica je ponovila snažnu opredjeljenost EU prema građanima BiH. “Odlučni smo da budemo uz građane ove zemlje… Oni žele šansu za zaposlenje i bolju ekonomsku situaciju, funkcionalan sistem socijalne zaštite, vladavinu prava i efikasan pravosudni sistem”, dodala je Ashton.

Europa.ba