Izjava za medije visoke predstavnice/potpredsjednice Catherine Ashton na kraju posjete Bosni i Hercegovini

Dobar dan svima!

Smatrala sam da je izuzetno važno da danas dođem u Bosnu i Hercegovinu i da razgovaram sa institucionalnim liderima i pripadnicima građanskog društva licem u lice.

To odražava činjenicu da je integriranje u Evropsku uniju nalaže i zahtjeva podršku cjelokupnog društva i da mora da bude prioritet svih u Bosni i Hercegovini.

Dozvolite mi da ponovim ono što, nadam se, znate, a to je da je Evropska unija u potpunosti opredijeljena za vas i vašu evropsku perspektivu.

Mi želimo da vidimo jedinstvenu, stabilnu, prosperitetnu i multietničku Bosnu i Hercegovinu koja će zauzeti mjesto u Evropskoj uniji koje joj sa pravom pripada. I mi smo odlučni da stanemo uz građane ove zemlje i da im pomognemo da ostvare svoje težnje.

Građani su sasvim jasno izrazili svoje ambicije i svoje bojazni. Ono što oni žele jeste prilika da se zaposle, ekonomiju koja se razvija i napreduje, žele sistem socijalne zaštite koji funkcioniše, žele vladavinu prava i žele efikasan sistem pravosuđa. A ključ ovih ambicija leži u rukama lidera Bosne i Hercegovine.

Da bi ispunili ova opravdana očekivanja lideri trebaju da odu dalje od etničkih podjela i da se počnu da se bave interesima svih građana ove predivne zemlje. Čvrsto sam uvjerena da se lideri trebaju usmjeriti ka slijedećem:

•    reformu ekonomije, sistema socijalne zaštite i promovisanje trgovine,
•    jačanje vladavine prava,
•    zaštitu ljudskih prava.

Legitimne bojazni građana koje su nastale iz socijalnih i ekonomskih poteškoća jasno su se čule u prestonicama Evropske unije. Treba da se čuju i shvate i ovdje. Slažemo se da nasilje nije prihvatljivo, ali znamo da je potrebno hitno djelovanje.

Jer upravo u ovom trenutku Bosna i Hercegovina veoma ozbiljno zaostaje na tom programu dok se njeni susjedi kreću naprijed. A tu je suštinski element volja njenih lidera.

Iz tog razloga pozivam političke lidere da slušaju, preuzmu odgovornost, djeluju i da to učine odmah.

Garantujem vam da će Evropska unija znati podržati sve napore političkog rukovodstva koji će donijeti stvarne koristi građanima Bosne i Hercegovine

Vi znate da je proteklih godina Evropska unija uložila značajne napore u to da pomogne ovoj zemlji.

A Evropska unija sada razmatra na koje načine može da učini više da vam pomogne. U predstojećim danima i sedmicama održaću veliki broj sastanaka i razgovora o Bosni i Hercegovini sa državama-članicama Evropske unije.

Međutim, želim jasno da kažem dvije stvari.

Prvo, ovdje nije riječ o tome da se spusti ljestvica nego da vam se pomogne da je preskočite. U tom kontekstu, razmatramo šire angažovanje kako bismo pomogli da ova pitanja riješite.

Drugo, prevashodna i najveća odgovornost leži na političarima ove zemlje.

I svaki put kada sam imala tu čast da posjetim vašu predivnu zemlju, ja sam govorila isto – mi želimo da Bosna i Hercegovina uspije. Ali kao i svugdje u svijetu, uspijeh počinje kod kuće.

Hvala svima!

Europa.ba