Ambassador Sorensen: Bolja budućnost Mostara je veća od politike

Privreda i mladi ljudi Mostara dobiće mnogo ukoliko se prevaziđu političke blokade u gradu, izjavio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, tokom današnje posjete Mostaru

Cjelodnevna posjeta ambasadora Sorensena bila je fokusirana na brojne projekte EU koji se izvode ili trebaju da počnu i koji za cilj imaju privredni razvoj grada. Na prezentaciji studije za budući mostarski aerodrom, ambasador Sorensen je izjavio:

Potencijal aerodroma u Mostaru je jasan. Trenutni broj putnika je 70,000 i uz prave odluke taj broj bi se mogao popeti na 1,5 miliona u narednih 30 godina. To bi imalo ogroman uticaj na privredu u Mostaru i regionu u smislu porasta zaposlenosti. Nadam se da će grad prigrliti ovu mogućnost”.

Ambasador Sorensen se susreo sa mladim sportistima u prostorijama Sportskog saveza grada Mostara, gdje su brojna djeca iskoristila mogućnost da apeluju za izgradnju nove sportske dvorane u gradu. Trenutno, oni treniraju u neadekvatnim uslovima.

Ambasador Sorensen je tim povodom rekao:

“Ovo su talentovani sportisti koji već imaju impresivnu kolekciju medalja. Njihove potrebe su veće od politike. EU ima 2,5 miliona eura sa kojima će podržati tehničku dokumentaciju i otplatu kamata za zajmove. Međutim, mi trebamo stabilnu političku podršku kako bismo ovo ostvarili i to znači da stranke u ovom gradu moraju da postignu konsenzus”.

Tokom dana, ambasador Sorensen je posjetio Partizansko groblje, koje bi moglo biti obnovljeno kako bi pružilo zajednički otvoreni prostor u gradu, te se susreo sa učenicima Muzičke škole koji se, takođe, bore sa neuslovnim smještajem.

Ambasador Sorensen je zaključio:

Mi donatori imamo pripremljena sredstva. Sada moramo da vidimo da je grad shvatio da odsustvo konsenzusa i dogovra drži mlade ljude taocima. Smatrama da takva situacija treba da se okonča i da svi krenemo naprijed sa projektima kao što je ovaj, koji se tiče stvarnih problema”

Europa.ba