Seminar o proširenju Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH održan danas u Sarajevu

Direktor za pitanja Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova u Direktoratu Evropske komisije za proširenje Jean-Eric Paquet predsjedava zajedničkim seminarom između EU i BiH koji se održava danas u Sarajevu. Cilj seminara je određivanje prioriteta za proširenje Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH na pitanja u vezi sa vladavinom prava. Na taj način, progresivno će raditi na pitanjima koja su šira od funkcionisanja pravosuđa.

Ključni doprinos daju predstavnici građanskog društva u BiH, koji su pozvani zajedno sa članovima strukovnih institucija. Učestvuju i zvaničnici iz vlasti na državnom i entitetskom nivou. Rasprava o očekivanim prioritetima obuhvata, između ostalog, borbu protiv korupcije, osnovna prava, unutrašnje poslove, kapacitete agencija za provođenje zakona i sveukupne napore u borbi protiv organizovanog kriminala.

“Danas smo počeli sa određivanjem informacija, uz preliminarnu razmjenu ideja za identifikaciju budućih prioriteta. One će biti konsolidovane tokom procesa i putem daljnjih konsultacija, kako bi odredili jasan i održiv dnevni red reformi. Očekuje se da ovaj proces otvori put za nova postignuća u vladavini prava. Građani imaju pravo da vide vladavinu prava neopozivo učvršćenu širom BiH: kriminal, sistemska podložnost korupciji i problemi koji se tiču osnovnih prava moraju biti paralelno rješavani, hitno i uz ciljane mjere”, izjavio je direktor Paquet u Sarajevu.
Ovaj seminar je organizivan nakon posljednje posjete komesara za proširenje i politiku susjedstva Štefana Fülea. Tom prilikom, i nakon konstruktivnih konsultacija koje je imao sa predstavnicima građanskog društva, komesar Füle je najavio tri nove ciljane inicijative koje bi trebalo da otvore put reformama u BiH i podrže procese koji bi trebali da ispune zahtijeve građana.

Europa.ba