EU nastavlja podržavati lidere u BiH u vezi sa reformom Ustava

Nakon posljednjeg sastanka s liderima političkih stranaka u BiH, održanog sredinom januara u Sarajevu, evropski komesar za proširenje Štefan Füle potvrdio je osobnu, kao i podršku EU, liderima u nastojanjima da pronađu rješenje za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine’.

EU navodi kako su kredibilni napori u cilju provođenja presude uslov kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU stupio na snagu. Ukoliko bi SSP u potpunosti stupio na snagu, bio bi to krupan korak zemlje u evropskim integracijama i BiH bi mogla da razmatra podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Nakon januarskog sastanka, komesar Füle objavio je na svom Twitter profilu kako je spreman ponovo doći u BiH: “Napustio sam Sarajevo nakon razgovora s političkim liderima. Zadovoljan sam odrađenim poslom. Ali, spreman sam ponovo doći i pomoći da dođu do dogovora”.

Presuda se odnosi na izbor tri člana Predsjedništva BiH i Dom naroda na državnom nivou. Trenutno se samo pripadnici tri konstitutivna naroda – ne pripadnici drugih grupa – mogu kandidirati na izborima za ove institucije.

Očekuje se da će konsoltacije političkih lidera u BiH s Delegacijom EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH biti nastavljene prije nove posjete evropskog komesara.

Europa.ba