Informacije o novom pristupu Evropske komisije u vezi sa ekonomskim upravljanjem u zemljama uključenim u proces proširenja EU

Strategija proširenja 2013-2014 je predložila novi pristup kako bi se pomoglo zemljama uključenim u proces proširenja da prvo riješe osnovna ekonomska pitanja i ispune ekonomske kriterije.

Novi pristup implicira promjenu u dijalogu, te poboljšan način izvještavanja u cilju pružanja jasnijih smjernica za reforme koje je potrebno provesti radi jačanja dugoročnog rasta i konkurentnosti.

Novine u pristupu ekonomskom upravljanju
Zemlje se pozivaju da osnaže ekonomsku politiku i njeno upravljanje kroz pripremu godišnjih Državnih programa ekonomskih reformi i dvogodišnjih Programa za konkurentnost i rast. IPA će pružiti pomoć reformama koji se obrađuju ovim dokumentima.

  • Makroekonomski i fiskalni programi, kao i makroekonomske strukturalne reforme, bit će obuhvaćene kroz Državne programe ekonomskih reformi, koji će se zasnivati i istovremeno zamijeniti postojeće Pretpristupne ekonomske programe (PEP) za zemlje kandidate, te Ekonomske i fiskalne programe (EFP) za zemlje potencijalne kandidate, proširene tako da uključe i Kosovo. U cilju jačanja nadzora, proces evaluacije će rezultirati detaljnijim političkim smjernicama kroz preporuke karakteristične za svaku zemlju.
  • Od zemalja će se također tražiti da izrade Programe za konkurentnost i rast. Ove strategije će se izraditi tako da prate makroekonomske i fiskalne programe i obuhvatati će reforme sektora (kao što su transport, energija, obrazovanje, okoliš, istraživanje, industrija, konkurentnost, unutrašnje tržište) koje podupiru konkurentnost. Komisija će koristiti svoje jesenje Izvještaje o napretku kako bi procijenila ove programe i dala jasne smjernice u vezi s reformama potrebnim za postizanje daljeg napretka u jačanju konkurentnosti.

Nadalje, potrebno je zemljama dati podršku u reformi javne uprave i jačanju kapaciteta za naplatu poreza. Evropska komisija će se angažovati u novom dijalogu o upravljanju javnim finansijama sa zemljama, koji će, između ostalog, podržati napredak ka ispunjavanju ekonomskih kriterija, a koji su preduslov za korištenje IPA fondova u formi budžetske potpore. Zemlje će za ovu oblast trebati izraditi akcione planove koje će Evropska komisija pratiti.

Državni programi ekonomskih reformi
Izazovi koji se odnose na srednjoročne makroekonomske i fiskalne politike će se rješavati kroz okvir zasnovan na postojećem multilateralnom nadzoru.
Ovaj ciklus počinje u januaru, kada zemlje podnose Evropskoj komisiji svoje Državne programe ekonomskih reformi. Državni programi ekonomskih reformi bit će proširena verzija postojećih Pretpristupnih ekonomskih programa (PEP) i Ekonomskih fiskalnih programa (EFP), s posebnim fokusom na procjenu vanjske održivosti i strukturalne prepreke rastu. Nakon toga će uslijediti recenzija programa na osnovu koje će se donijeti posebne preporuke za svaku zemlju.
Provedba posebnih preporuka za svaku zemlju bit će na godišnjem nivou podvrgnuta inventuri i pregledu napretka. Napredak u provedbi posebnih preporuka za svaku zemlju će se detaljno razmatrati u ciklusima procjena Državnog programa ekonomskih reformi za narednu godinu te će se, gdje je to primjereno, odraziti i u godišnjim Izvještajima o napretku.

Programi konkurentosti i rasta
Programi konkurentnosti i rasta, koje će zemlje podnositi svake druge godine počevši od 2015. godine, bavit će se izazovima koji se odnose na konkurentnost i reforme pojedinačnih sektora. Ovi programi će se nadograditi na Državne programe ekonomskih reformi, te će identifikovati sektore koji su najviše doprinijeli poboljšanoj konkurentnosti i rastu u svakoj pojedinačnoj zemlji. Oni će također ukazati na potrebe za investicijama u infrastrukturu u pojedinačnim sektorima, te na odnos vladavine zakona i poslovnog okruženja. Procjena Evropske komisije o programima i preporukama bit će sadržana u jesenjem “Izvještaju o napretku” koji će dati jasne preporuke o potrebnim reformama.

Podrška IPA fondova ekonomskom upravljanju 2014-2020
Potrebna je namjenska tehnička pomoć da bi se dala podrška provedbi ovog pristupa. Ciljani i konkretni IPA projekti za poboljšanje ekonomskog upravljanja će morati brzo da pomognu provedbu posebnih preporuka za svaku zemlju. IPA strateški dokumenti za jednu i više zemalja 2014-2020. će odražavati važnost ekonomskog upravljanja i značajna sredstva će dodijeliti u ovu svrhu. Konkretni IPA projekti, iz sredstava namijenjenih jednoj i više zemalja, bit će pripremljeni tokom 2014. i bit će u potpunosti u realizaciji od 2015. godine.

Europa.ba