EU podržava reformu finansiranja visokog obrazovanja u BiH

U Sarajevu je danas održana konferencija o finansiranju visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini kojom je obilježen završetak dvogodišnjeg projekta koji je finansirala EU „Reforma financiranja visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“.

Projekt je pružio podršku bh. ministarstvima obrazovanja i finansija kao i javnim univerzitetima u BiH u cilju poboljšanja sistema finansiranja visokog obrazovanja i usklađivanja s praksama i standardima Evropskog prostora visokog obrazovanja. Osim toga, projekat se fokusirao na uspostavljanje temelja za stabilna i postepena poboljšanja u finansiranju visokog obrazovanja tokom narednih godina.

Projekat je finansirala Evropska unija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009) u iznosu od 1.473.500 eura.

Natalia Dianiskova, šefica Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH izjavila je: “Projekat je ostvario dobre rezultate na terenu i univerzitetima. Preporuke ovog projekta će biti inkorporirane u projekat  ‘Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija’ koji je podržala EU a trenutno provodi Vijeće Evrope. Rezultati projekta predstavljaju veliki potencijal za zemlju jer bi korištenjem tih rezultata mogla znatno ojačati veza između tržišta rada i univerziteta te se na taj način smanjiti nezaposlenost mladih ljudi.”

Prije ovoga projekta, sistem finansiranja visokog obrazovanja nije imao jasan, transparentan, opravdan i svrsihodan kriterij. Postajala je ograničena saradnja između univerziteta i relevantnih ministarstava u pogledu planiranja budžeta. Nadalje, finansiranje visokog obrazovanja bilo je zamršeno različitim praksama u provođenju budžeta diljem BiH, smanjivanjem javne potrošnje, povećanjem troškova za roditeljstvo, relativno visokom stopom nezaposlenosti i konkurencijom iz sektora privatnog visokog obrazovanja.

Projekat je pomogao razvoj metodologije, kompjuterskog programa i kapaciteta za njegovo korištenje, a koji se odnose na obračun troškova baziranih na aktivnostima (TBA). Univerziteti sada mogu obračunavati troškove svog poslovanja, utvrđivati stvarne troškove i optimalne troškove po studentu/studijskom programu, identifikovati deficit ili suficit studijskih programa, ispitati kako unakrsno subvencioniranje funkcioniše ili treba funkcionisati između javnih i  izvora prihoda univerziteta te između studijskih programa.

Dodatno, univerziteti će sada moći uspostaviti odnos između naknada i stvarnih troškova, obračunati troškove godišnjih planova za upis, utvrditi gdje im je potrebna saradnja sa ministarstvima  kako bi se osigurala učinkovita prilagodba za upis u odnosu na troškove, odrediti fer i racionalnu internu raspodjelu finansija između fakulteta, itd.

Podaci TBA programa također se koriste za osiguranje podataka za drugi program koji je ministarstvima i univerzitetima dao alat za planiranje na bazi saradnje. Korištenjem Programa za planiranje budžeta visokog obrazovanja, ministarstva i univerziteti mogu usuglasiti politike i ciljeve u vezi studenata i studijskih programa.

Projekat je provodio Hulla & Co Human Dynamics KG.

Europa.ba