Komesar Füle se sastao sa predstavnicima civilnog društva u BiH

Evropski komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Füle, sastao se danas u Sarajevu s predstavnicima civilnog društva u Bosni i Hercegovini. Cilj sastanka je bio da se komesar upozna sa različitim mišljenjima  bosanskohercegovačkog društva, a u svjetlu nedavnih socijalnih i ekonomskih prosvjeda , kao i neuspjeha BiH političkih lidera da se dogovore oko provedbe presude u slučaju Sejdić -Finci.

Tom prilikom komesar Füle je izjavio:

“Jučer sam jasno poručio političkim liderima da moraju slušati šta im građani govore i da moraju odgovoriti na ta pitanja. Funkcionalni dijalog, naročito u vremenima teških socio-ekonomskih, kao i političkih okolnosti, između građana i političkih i institucionalnih lidera predstavlja ključ ispravnog funkcionisanja demokratskog društva.

“Nažalost, političari ove zemlje nisu uspjeli da juče postignu neophodan kompromis kako bi pomjerili BiH na putu ka EU. Ja sam razočaran, Eu je razočarana zbog ovoga. Naša ponuda BiH da postane članica EU je iskrena. Evropske integracije su najbolja opcija za BiH – ekonomski, društvenao i politički.”

Predstavnici civilnog društva koji su prisustvovali sastanku smatraju da protesti ukazuju da su društveno-ekonomski problemi i korupcija ključni problemi sa kojima se treba uhvatiti u koštac, te su identifikovali trenutno političko vođstvo u BiH kao glavnu prepreku reformama.

Komesar Füle je ponovio da EU u potpunosti podržava pravo građana da mirno protestvuju u vezi sa ekonomskom, društvenom i političkom situacijom u zemlji.

Sastanku sa komesarom Füleom su prisustvovali učesnici plenuma u Tuzli i Sarajevu, te predstavnici Otovrenog centra Sarajevo, Popularija, Centra civilnih inicijativa Mostar, Udruženja Vesta, Medija Centra Sarajevo, Udruženja poslodavaca BiH, Spoljnotrgovinske komore BiH, Fondacije CPI, Transparency Internationl BiH i Konfederacije nezavisnih trgovinskih sindikata BiH.

Europa.ba