Intervju ambasadora Sorensena za novinsku agenciju SRNA

Kako ocjenjujete proteste u Federaciji BiH – kao socijalni bunt ili kao politicki zamaskiranu kampanju?

Tokom protekle sedmice, čuli smo da su građani sasvim jasno izrazili svoj zabrinutost u pogledu ekonomije, nezaposlenosti i odsustva pravde. Kao što je početkom ove sedmice rekla visoka predstavnica i potpredsjednica Evropske komisije Ketrin Ešton, lideri i političari u Bosni i Hercegovini moraju da rješavaju ta pitanjima. Suštinski je bitno da svi pomno saslušaju izražene bojazni i u otvorenom dijalogu rade na rješavanju problema.

Mnoga od ovih pitanja se takođe nalaze u sklopu programa evropskih integracija. Vjerujem da okretanjem ka reformama koje su neophodne da bi se BiH približila EU, problemi mogu da se riješe i da možemo da se usmjerimo na ono što ujedinjuje ljude, a ne na ono što ih razdvaja.

Kako ocjenjute činjenicu da je do demonstracija doslo samo na bošnjačkim podrucjima Federacije BiH, a ne i u Republici Srpskoj i kantonima sa hrvatskom većinom?
 
Vidjeli smo demonstracije gotovo u cijeloj zemlji – uključujući i one o kojima mediji nisu opširno izvještavali – tako da se ne slažem sa pretpostavkom iznesenom u pitanju. Građani u cijeloj zemlji dijele iste probleme u pogledu korupcije, visoke stope nezaposlenosti i nepostojanja ekonomskih mogućnosti. Vjerujem da žele da se ova zemlja kreće brže u procesu evropskih integracija.

Moje kolege i ja se strogo protivimo svim pokušajima da se skorašnji događaji iskoriste za podizanje nacionalnih tenzija, između ostalog i preko medija.

Koji je Vas stav po pitanju zahtjeva nekih demonstranata da se ide na ukidanje kantona, pa čak i entiteta?
 
Uobičajeno je da se tokom ovakvih događaja čuju i zahtjevi koji su više političke prirode. Trenutno je bitno da se pažljivo saslušaju svi stavovi i zahtjevi i da postoji pravi dijalog između građana i vlasti.

EU vjeruje da do promjene ustavnog poretka može doći samo dogovorom svih i u skladu sa već utvrđenom demokratskom procedurom.

Da li je moguće da EU preuzme ulogu posrednika u rjesavanju socijalnih i ustavnih problema u FBiH?

EU je uvijek bila i ostaje spremna da pruži svoju pomoć i doprinos Bosni i Hercegovini. To već i činimo, naprimjer, u sektoru pravosuđa kroz Strukturisani dijalog.
 
Mislim da su ministri inostranih poslova EU obnovili interesovanje za BiH nakon sastanka održanog u ponedjeljak, što je i pozdravljeno. Obraćajući se Evropskom parlamentu, visoka predstavnica Ešton je rekla da treba da vidimo kako učiniti više i očekujem da će se razgovori o tome voditi u predstojećim sedmicama. Ali, to ne znači da BiH treba da uradi manje!

Ne treba sumnjati u to da Evropska unija vodi računa o Bosni i Hercegovini, da želimo da njeni građani uživaju u prednostima koje donosi put ka EU – a zatim i sâmo članstvo.

Europa.ba