Obraćanje visoke predstavnice EU Catherine Ashton u vezi sa Bosnom i Hercegovinom pred AFET komitetom

Evropski parlament, Brisel, 11. februar 2014.

Dopustite da danas započnem kao što ste i vi, gospodine predsjedniče, sa Bosnom i Hercegovinom, gdje sam pokrenula ovo pitanje kao dio mog uvoda Vijeću za vanjske poslove.

Mislim da nekoliko stvari muči nas sve, a prva su nasilni protesti koji su nastali iz frustracija uglavnom zbog ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini. Oni od vas koji  su u toku znaju da je stopa nezaposlenosti 40%, veliki broj nezaposlenih su mladi i mada nikada ne možemo opravdati nasilje u bilo kojim okolnostima, vrlo je jasno da je sada potrebno pravo vodstvo. Vodstvo koje mnogi od nas koji su pratili situaciju, ne samo u Sarajevu nego i izvan njega, žele vidjeti, kako bi povelo zemlju naprijed. 

Ako pogledate zemlje te regije, primjetit ćete značajan napredak koji je postignut na putu ka Evropskoj uniji i njihov odgovor na političke i ekonomske potrebe njihovih građana. Čini mi se da je Bosna i Hercegovina zapela.

Mnogo napretka je postignuto i ovom prilikom odajem priznanje kolegi Štefanu Füleu koji je mnogo toga uradio vezano za slučaj Sejdić-Finci, ali moramo učiniti još mnogo više mada je mnogo diskusija pokrenuto u EU. Sa zemljama članicama, sa Službom za spoljne poslove, sa Komisijom i našim partnerima, kao i SAD koje čekaju da vide šta još možemo učiniti. Imamo jaku prisutnost na terenu, pravo regionalno vodstvo. Sastali smo se sa zemljama kandidatima sinoć i to je bila jedna od naših tema razgovora, ali moramo učiniti još više. 

Pročitajete govor u cjelosti ovdje: http://eeas.europa.eu/statements/docs/2014/140211_02_en.pdf

Europa.ba