Füle: Vrata EU su za Bosnu i hercegovinu još uvijek otvorena


Štefan Füle, komesar za proširenje EU

Zajednička debata o Balkanu / izvještajima o napretku, Evropski parlament, plenarna sjednica

5. februar 2014.

Predsjedniče, poštovani članovi,

Zahvaljujem na pozivu da učestvujem u današnjoj zajedničkoj debati. Dopustite mi da se prvo zahvalim:

•    Doris Pak, za njen izvještaj o Bosni i Hercegovini;

•    Ričadu Hauitu, za njegov izvještaj o Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji; i

•    Čarlsu Tenoku, za njegov izvještaj o Crnoj Gori.

Sva tri izvještaja uravnoteženo i tačno odražavaju nalaze iz Izvještaja Komisije o napretku u tri zemlje u 2013.

Na žalost, skoro svake godine debata o Bosni i Hercegovini izgleda kao da je ponovljena. Čini se kao da stalno prolazimo kroz istu stvarnost.

Kako je istaknuto u nacrtu rezolucije, napredak Bosne i Hercegovine u protekloj godini i dalje je krajnje ograničen. Dijelim vašu zabrinutost i apel da se napusti “nacionalistička i etnocentrična retorika rukovodstva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini”.

Tokom brojnih maratonskih sastanaka u Sarajevu, Briselu, Budimpešti i Pragu, pokušao sam da pomognem političkim liderima da težište stave na ispunjavanje prvog koraka iz Mape puta iz dijaloga na visokom nivou o izvršenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Bio sam u Sarajevu prije nepune tri sedmice i razgovarao o modelu ustavnih izmjena i izbornom zakonu kojim bi se ova odluka izvršila. Vidjeli smo da su neke razlike premošćene, ali ne i napredak. Planiram da uskoro predsjedavam još jednim sastankom.

Uspjeh u ovoj oblasti konačno bi omogućio da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu. To je takođe preduslov za podnošenje kredibilnog zahtjeva za članstvo u EU.
2014. godina biće važna godina za ovu zemlju. Učinićemo sve što je u našoj moći da obezbijedimo da opšti izbori u oktobru budu u skladu sa evropskim standardima. Evropska unija će takođe nastaviti rad sa Bosnom i Hercegovinom na postizanju efikasnog i efektivnog mehanizma koordinacije.

Vrata Evropske unije biće otvorena za Bosnu i Hercegovinu, ali će ona kroz ta vrata morati proći prema sopstvenoj volji.

Završne napomene

Predsjedničke, poštovani članovi,

Zahvaljujem na ovoj opširnoj i korisnoj debati.

Dozvolite mi da na početku prokomentarišem jedno pozitivno pitanje koje se tiče Bosne i Hercegovine, a to je nesmetano sprovođenje i završetak faze popisivanja prvog popisa stanovništva i stanova od 1991. godine. Komisija će nastaviti da podržava Međunarodnu posmatračku misiju i voditi računa da svi međunarodni standardi budu ispunjeni.

Današnja debata je još jednom pokazala da velika većina kolega dijeli sljedeći stav Komisije: mi želimo Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji nakon što ispuni uslove i omogući nama i sebi da se svi instrumenti iskoriste u njenu korist.
Uspješan proces približavanja koji vodi ka statusu države kandidata za članstvo (i samog budućeg članstva) donijeće velike prednosti za građane Bosne i Hercegovine. Ova prilika se ne smije propustiti.

Evropska unija je jasna u tome šta se očekuje od ove zemlje. Krajnje je vrijeme da političari u Bosni i Hercegovini odlučno krenu naprijed i sustignu svoje susjede. Ohrabruje me činjenica da većina ovog doma svim srcem podržava ovaj apel.

Europa.ba