Ambasador Sorensen na promociji olimpizma sa bh. timom za Soči i EYOF 2017

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, prisustvovao je na Jahorini u subotu, 1. februara, zvaničnoj promociji bh. olimpijskog tima za Zimsku olimpijadu u Sočiju i prezentaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2017.

Ovom prilikom, Žana Novaković, član bh. olimpijskog tima i nosilac zastave na ceremoniji otvaranja Igara u Sočiju, i Sanda Dubravčić – Šimunić, bivša jugoslovenska klizačica, zapalile su simboličnu olimpijsku baklju obilježavajući na taj način 30 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Gđa. Dubravčić – Šimunić je prije 30 godina zaplila olimpijsku baklju na Igrama u Sarajevu.

Govoreći na prezentaciji EYOF 2017, ambasador Sorensen je naglasio:

“Sport nije samo značajan sa takmičarskog aspekta, već je on i ekonomska aktivnost koja donosi poslove i promoviše turizam. U tom smislu, nadam se da će EYOF 2017 još jednom obasjati olimpijskim svjetlom Sarajevo i Istočno Sarajevo i EU je tu da vam pomogne i da vas podrži u procesu organizacije ovog značajnog događaja”.

Ambasador Sorensen je, takođe, poželio sve najbolje bh. olimpijcima koji će se takmičiti u Sočiju.

EYOF 2017 će organizovati gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo i EU podržava ovo omladinsko olimpijsko takmičenje kroz svoju tehničku podršku.

Europa.ba