Nastavak podrške EU pravosuđu BiH

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Milorad Novković i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Peter Sorensen, potpisali su danas u Sarajevu ugovor o provedbi projekta „Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog komunikacijskog i informacijskog sistema“ čime je omogućen početak nove faze razvoja pravosudnog informacionog sistema u Bosni i Hercegovini. Potpisivanje novog ugovora između VSTV-a BiH i EU upriličeno je tokom završne konferencije projekta koji je finansirala Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010) „Jačanje pravosuđa BiH“, na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati i planirane aktivnosti usmjerene na podršku pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Ambasador Peter Sorensen je ovom prilikom izjavio: “Danas smo potpisali ugovor o dodjeli dodatnih 1,8 miliona eura sredstava EU Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. Evropska unija je vrlo zadovoljna što može podržati rad VSTV-a i svih pravosudnih institucija u zemlji u cilju povećanja njihove efikasnosti. To je dio naše sveukupne podrške sektoru pravosuđa i vladavini prava u ovoj zemlji. Građani žele efikasno pravosuđe bez korupcije i dobar poslovni ambijent, stoga će jačanje pravosuđa  i dalje biti jedan od najvećih prioriteta za Evropsku uniju u budućnosti. “

Obraćajući se učesnicima konferencije, predsjednik Novković je naznačio da projekat koji je realizovan, kao i novi projekat čija implementacija upravo započinje, predstavljaju dio reformskog programa modernizacije i informatizacije pravosuđa koji provodi VSTV BiH. „U vremenu stalnog tehnološkog napretka, nerijetko se zaboravlja zahtjevnost poduhvata informatizacije pravosuđa u Bosni i Hercegovini koji smo započeli prije 10 godina.“, rekao je predsjednik Novković i naglasio: „Za ovo vrijeme, dospjeli smo jako daleko. Od tradicionalnog, ručnog načina obrade predmeta, došli smo do faze u kojoj pomoću informatičkih resursa možemo mjeriti učinkovitost rada pravosudnih institucija i na odgovarajući način upravljati resursima kojima raspolažemo.“

Govoreći o razvoju informacionog sistema pravosuđa BiH, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić naglasio je da je prelazak u novu fazu razvoja informacionog sistema omogućen kontinuiranim i istovremenim angažmanom na provedbi niza različitih projekata, planiranju i sinhroniziranju razvojnih aktivnosti tokom dužeg vremenskog perioda. Direktor se osvrnuo i na finansijski aspekt u informatizaciji naglašavajući: “Kroz niz projekata i investicija provedenih tokom prethodne decenije za sve sudove i tužilaštava u Bosni i Hercegovini uspjeli smo osigurati računare, informatičku opremu i softverske licence ukupne vrijednosti veće od 36 miliona maraka. Investicije koje je VSTV BiH osigurao za rekonstrukcije, informatizaciju i druge potrebe pravosuđa, posebno na entitetskom nivou, prelaze iznos od 52 miliona maraka”. 

Kroz finansijsku podršku EU, pored nadogradnje pravosudnog informacionog sistema, osigurana je podrška cjeloživotnom učenju i stalnom usavršavanju nosilaca sudskih i tužilačkih funkcija, modernizovano je polaganje ispita u procesu selekcije kandidata za sudačke i tužilačke pozicije, unaprijeđen je Sistem za upravljanje predmetima (CMS), obezbijeđeni su novi računari za polovinu korisnika pravosudnog informacionog sistema i obnovljena je infrastruktura u centrima za obradu podataka u pravosuđu čime je osigurana veća stabilnost sistema u svakodnevnom radu.

Potpisivanjem novog ugovora sa Evropskom unijom iz sredstava IPA 2012 u vrijednosti od 2.315.000 Eura, započinje nova faza razvoja projekta putem koje će biti osigurana održivost CMS-a u narednoj deceniji. Kroz dvije faze projekta, u cjelokupnom trajanju od četiri godine, počinje preventivni pristup u procesuiranju predmeta koji povezuje inovacije usmjerene na jačanje efikasnosti sa razvojem nove – druge generacije CMS sistema koji će imati neophodan kapacitet za osiguravanje podrške rastućim potrebama pravosuđa na duge staze.

Pročitajte govor ambasadora Petera Sorensena u cjelosti ovdje

Europa.ba